Agris.cz - agrární portál

Katastrofy ve světě můžou pomoci českým zemědělcům

20. 8. 2010 | Denik.cz

I když sklizeň komplikuje počasí, zemědělci mají naději na vyšší výkupní ceny obilí.

Zemědělci vzhlížejí k nebi a doufají alespoň v jeden týden příznivého počasí. Letos totiž v regionu zatím sklidili jen 17 tisíc hektarů obilovin, tedy asi 35 procent z celkové rozlohy určené ke sklizni. S každým dalším deštivým dnem stoupá riziko znehodnocení porostů, a tedy ztrát.

Žně mají zpoždění

„Průběh žní je v současné době velice špatný, čekáme skutečně jen na příhodné počasí, aby se porosty, které už měly být v podstatě sklizené, podařilo sklidit. Když to srovnáme s loňským rokem, tak v tuto dobu jsme měli řepku už sklizenou, letos ještě ne. Co se týče obilovin, loni v tuto dobu jsme byli už na 80 procentech. Zpoždění je značné,“ posteskl si ředitel okresní Agrární komory Václav Koblížek. Na polích zůstává stále asi 1500 hektarů řepky. Už nyní se u ní dají předpokládat ztráty ve výši deset až patnáct procent.

Všechny obiloviny, které se na Orlickoústecku pěstují, tedy ozimá a jarní pšenice a ječmen, žito a tritikále, jsou zralé, čekají na sklizeň. Půda je však podmáčená a technika na ni nemůže vjet. „Potřebujeme týden opravdu pěkného počasí, aby se dalo sklidit to, co je ke sklizni připraveno, pokud možno s co nejmenšími ztrátami. O zemědělcích se pořád tvrdí, že když je pěkně, tak se nám to nelíbí, když je šeredně, tak se nám to taky nelíbí. Především nestabilita počasí v době žní komplikuje malému i velkému zemědělci strašně život,“ vyvrací posměšky veřejnosti Václav Koblížek.

Zemědělci letos nečekali rekordní výnosy. Především proto, že Česko sužovalo období sucha v době, kdy se zrno nalévalo. Výnosy se mohly pohybovat na loňské úrovni, deštivé počasí už ale situaci začíná dramatizovat. Předpověď počasí také není příliš optimistická, takže může nastat scénář, že zemědělci budou „krást“ z polí každý hektar. „Když se navíc sklízí ve větší vlhkosti, zvyšují se náklady na sušení a úpravu zrna, protože musí mít požadovanou vlhkost,“ doplnil Koblížek.

Výhled je příznivý

Obchod se sklizenými obilovinami se sice ještě nerozjel, výrobny jsou totiž předzásobeny z loňské nadprodukce za nízké ceny, přesto je letos výhled příznivější. Signalizovány jsou vyšší výkupní ceny. Katastrofální povodně v Pákistánu a naopak sucho a požáry v Rusku, tedy zemích, které patří k významným producentům obilí, pravděpodobně mohou mít vliv na vyšší cenu pečiva. „Události v Pákistánu a Rusku, ale i povodně v Polsku a zaplavené plochy na Slovensku, to jsou signály, že cena základních obilovin by měla být na vyšší úrovni, než tomu bylo loni. Českým zemědělcům by to mohlo pomoci ekonomickou situaci malinko vylepšit. Bylo by to silně potřeba, protože v rámci úsporných opatření ministr zemědělství už naznačil, že finance pro zemědělství se budou o tři čtvrtě miliardy krátit,“ uzavřel Václav Koblížek.


Zdroj: Denik.cz, 20. 8. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 08:56