Agris.cz - agrární portál

SVS: ČR zažehnala riziko ptačí chřipky, usnadní to vývoz drůbeže

20. 8. 2010 | ČTK

V Česku bylo zažehnáno i riziko nákazy méně nakažlivým virem ptačí chřipky. Mezinárodní úřad pro nákazy zvířat nyní Českou republiku označil za zemi prostou této nákazy, což usnadní vývoz českého drůbežího masa. ČTK to dnes sdělil mluvčí Státní veterinární správy ČR (SVS) Josef Duben. S nákazou agresivnějšího viru ptačí chřipky se Česko vypořádalo už v roce 2007.

Poslední výskyt málo nakažlivého viru ptačí chřipky byl v Česku zaznamenán loni na podzim a od té doby už další případ veterináři nezaregistrovali. Mezinárodní úřad pro nákazy zvířat nedávno zprávu SVS potvrdil a konstatoval, že Česko je momentálně bez této nákazy.

"To znamená, že naši vývozci mohou bez problémů obchodovat s drůbežím masem a drůbežími výrobky i se zeměmi, které nejsou členy EU," uvedl Duben.

SVS ale nákazovou situaci podle Dubna stále sleduje jak u drůbeže, tak u volně žijících ptáků. "V případě opětovného zavlečení nákazy na naše území jsme připraveni přijmout adekvátní opatření k zabezpečení bezpečnosti potravin živočišného původu, bezpečnosti našich chovů, a v neposlední řadě i zdraví i našich občanů," podotkl Duben.


Zdroj: ČTK, 20. 8. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 02:30