Agris.cz - agrární portál

Analytici: Rusko bude po deseti letech asi opět dovážet obilí

20. 8. 2010 | ČTK

Rusko bude v nadcházejícím roce poprvé po více než deseti letech zřejmě nuceno znovu dovážet obilí. Myslí si to analytici, kteří vyhodnocují dopady nejhoršího sucha za více než 100 let, s nimž se teď Rusko potýká. Na zprávu reagovaly hlavně ceny pšenice, které se vrátily k prudkému růstu. Přispívají k němu i zprávy, že Francie prodala další část své pšenice do Egypta.

Za normálních okolností Rusko patří k hlavním světovým vývozcům obilí. Dopady katastrofálního sucha ale pozici Ruské federace od základů změní a Rusko bude muset podle analytiků v letošním roce dovézt 1,5 až 2,2 milionu tun obilí. Ruský list Vedomosti dokonce odhaduje, že bude asi třeba dovézt minimálně pět milionů tun obilovin. Ruské ministerstvo zemědělství sice zprávu listu rychle popřelo, trhy si ale situaci přebraly po svém. Moskva totiž už dříve zakázala vývoz pšenice a i když zákaz platí zatím jen do konce roku, čile se spekuluje, že stejně bude nutné zákaz prodloužit. Země se snaží udržet alespoň nějaké zásoby, v zájmu je ale i zabránit růstu inflace.

"O ničem takovém se nejedná," popřela zprávu listu Vedomosti mluvčí ruského ministerstva zemědělství, kterou cituje agentura Reuters. Pokud by Rusko bylo nuceno dovézt kolem pěti milionů tun obilí, dostalo by se téměř na úroveň Egypta. Ten je největším dovozcem pšenice na světě. "Pokud se to potvrdí, trh může ztratit veškeré zábrany," reagoval na spekulace o údajně chystaném masivním dovozu obilí jeden z makléřů na burze v Paříži. Ceny by podle něj pak zřejmě růst ještě zrychlily.

V reakci na zákaz vývozu pšenice z Ruska se cena této obiloviny začátkem srpna prudce zvýšila a vystoupila na dvouleté maximum. Přestože se situace od té doby trochu zklidnila, dnešek všechno změnil. Prudce vzhůru vyrazily už ceny pšenice na komoditní burze CBOT v Chicagu, protože se ukázalo, že zájem o americkou pšenici rychle narůstá.

"Vývoz z USA je naprosto ohromující, překonává veškerá očekávání," poznamenal analytik trhu obilovin ve společnosti Agritel Gautier Le Molgat. "Oni (Američané) si uvědomují, jak velká exportní poptávka tam teď je," dodal.

Cena termínového kontraktu na pšenici se tak v Chicagu zvýšila zhruba o pět procent a dostala se na 6,84 USD za bušl (asi 27,2 kilogramu). Cena pšenice na burze Euronext v Paříži vzrostla v podobném rozsahu, nakonec se ustálila o 3,7 procenta výše na 212,75 eura za tunu. Podle analytiků zatím nelze odhadnout, kdy se cena pšenice může dostat na nové rekordy. Zatím poslední citelný růst cen pšenice a dalších zemědělských komodit nastal před dvěma lety, kdy vrcholil růst cen ropy a s ním související zdražování prakticky všech potravin.

Rusko na konci července zasáhla vlna veder, kterou provázely rozsáhlé lesní požáry. Situace už se sice zlepšila, požáry ale podle odhadů zničily asi čtvrtinu úrody a předpokládá se, že objem hrubého domácího produktu v letošním roce sníží v přepočtu asi o 270 miliard Kč.

Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) dnes avizovala, že dopady požárů v Rusku ji zřejmě donutí snížit odhad celosvětové sklizně pšenice na letošní rok i vývoj zásob. FAO přitom už na začátku srpna snížila odhad sklizně o 25 milionů na 651 milionů tun. Další snížení odhadovaného objemu sklizně by FAO mohla oznámit už koncem srpna, případně začátkem září.

"Všichni jsou teď nervózní kvůli tomu, co kdyby Rusko začala dovážet. To je v tuto chvíli naprosto rozhodující," řekl v rozhovoru s agenturou Reuters ekonom FAO a zároveň analytik trhu obilovin Abdolreza Abbassian. "Teď je otázkou, kolik toho Rusko může z trhu odčerpat. To nebude objem, na který by teď měl trh žaludek. Proto je zde tolik nervozity," poznamenal Abbassian.

Egypt pšenici nakupoval převážně z Ruska nebo z Ukrajiny. Teď, když země vývoz pšenice zakázala, se snaží její roli suplovat Francie. Další pšenici v objemu 240.000 tun proto Egypt nakoupil převážně ve Francii.


Zdroj: ČTK, 20. 8. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 15:05