Agris.cz - agrární portál

ČR bez nízce patogenní aviární influenzy

20. 8. 2010 | SVS ČR

Při obchodování se třetími zeměmi se naši vývozci setkávají s požadavkem dotyčné cílové země deklarovat, že jsme určitých nákaz zvířat prostí. Že jsme prostí vysoce patogenní aviární influenzy je známo, poslední mimořádná opatření skončila v roce 2007. A to bylo již dříve publikováno v Bulletinu OIE (Mezinárodního úřadu pro nákazy zvířat).

Poslední výskyt nízce patogenní aviární influenzy byl ale zjištěn v roce 2009 a na základě zprávy, kterou OIE předal Milan Malena šéf Státní veterinární správy ČR, vydal OIE ve svém letošním Bulletinu č. 2 informaci, že ČR potvrdila, že je v současné době této nákazy prostá (The Czech Republic declares itself free from notifiable, low pathogenicity avian influenza in southern Bohemia), Bulletin OIE, 2010(2): 46 - 47.

To znamená, že naši vývozci mohou bez problémů obchodovat s drůbežím masem a drůbežími výrobky i se třetími zeměmi (zeměmi, které nejsou členy EU). OIE akceptovala naši zprávu a uznala území ČR prosté této nákazy. Státní veterinární správa ČR nicméně nákazovou situaci stále sleduje jak u drůbeže, tak u volně žijících ptáků. V případě opětovného zavlečení nákazy na naše území jsme připraveni přijmout adekvátní opatření k zabezpečení bezpečnosti potravin živočišného původu, bezpečnosti našich chovů, a v neposlední řadě i zdraví i našich občanů.


Zdroj: SVS ČR, 20. 8. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 12:10