Agris.cz - agrární portál

USA: pouze Fair Trade káva, čaj a cukr na kalifornské univerzitě

23. 8. 2010 | bio-info.cz

Kalifornská univerzita v San Diegu vydala nejpřísnější fair trade pravidla ze všech univerzit ve Spojených státech a aspiruje na získání titulu Fair Trade Univerzita dle britských pravidel.

Všechny budoucí nákupy potravin a smlouvy s prodejci musí obsahovat požadavek na používání pouze Fair Trade kávy, čaje a cukru ve všech provozovnách univerzitního kampusu.

Pravidla na Univerzitě San Diego navazují na závazek University of Wisconsin z roku 2008, která se stala první Fair Trade Univerzitou v USA podle standardů britské kampaně Fair Trade University.

Kampaň byla zahájena studenty před pěti lety. Jejich snahou je, aby jednotliví poskytovatelé cateringových služeb na univerzitním kampusu postupně odstranili z nabídky produkty, nepocházející z fair trade. Po úspěchu na vlastní univerzitě se nyní snaží o zavedení podobných pravidel ve všech amerických univerzitách.

V loňském roce lidé nakoupili zboží se známkou fair trade v odhadované hodnotě přes 3,4 miliardy EUR, tedy o 15 procent více než v roce 2008. Největšími trhy pro výrobky ze spravedlivého obchodu jsou Velká Británie s ročními prodeji ve výši 897 milionů EUR a USA s prodeji ve výši 851 milionů EUR. Němci přidali dalších 264 milionů EUR (+ 26 % vloni), Rakušané 72 milionů (+ 10 %) a Švýcaři 180 milionů (+ 7 %).


Zdroj: bio-info.cz, 23. 8. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 10:41