Agris.cz - agrární portál

Potash dál odmítá nabídku BHP na převzetí, má další zájemce

23. 8. 2010 | E15 on line

Největší světový výrobce hnojiv, kanadská společnost Potash Corporation of Saskatchewan, vyzval akcionáře, aby odmítli nepřátelskou nabídku na převzetí. Firmu se za zhruba 39 miliard dolarů (asi 761 miliard Kč) snaží převzít nadnárodní těžební obr BHP Billiton, Potash ale sdělil, že jedná i s dalšími podniky.

Potash uvedl, že očekává lepší nabídky, než jakou předložil koncern BHP Billiton. Správní rada kanadského podniku hned od začátku uváděla, že je nabídka BHP Billiton neadekvátní a Potash silně podhodnocuje.

Agentura Bloomberg v této souvislosti napsala, že kanadskou firmu kontaktovala čínská společnost Sinochem Group, ale i další těžební koncern Vale. Ten je z Brazílie a pohybuje se na stejném trhu jako BHP Billiton. Věnuje se převážně těžbě železné rudy a do určité míry i některých drahých kovů.

Zdroj agentury Bloomberg uvedl, že Sinochem i Vale se na Potash obrátily už koncem minulého týdne. Kanadskou firmu podle zdroje kontaktovali i jiní zájemci. Jejich jména nesdělil, ale řekl, že zatím jen požádali o jednání. Ta ale mohou skončit bez výsledku.


Zdroj: E15 on line, 23. 8. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 10:19