Agris.cz - agrární portál

Po českém česneku se na pultu jen zaprášilo

24. 8. 2010 | Denik.cz

Dokáže český zemědělec obstát v konkurenci levnějšího dovozu? Zdá se, že ano. Obchod pana Filipa Jandy s českým česnekem je toho důkazem.

„Prodáváme českou odrůdu česneku známou jako modrý paličák,“ vysvětlil pro Deník Filip Janda. „Poznáte ho tak, že má nafialovělou slupku, má maximálně osm rovnoměrně velkých stroužků a pevný stonek. A je také osmkrát silnější než běžný čínský dovoz,“ popsal.

Obchůdek na rohu Soukenného náměstí funguje sice teprve od 23. července, česnek jde ale na dračku. Když obchod začínal, měl na skladě dvanáct tun česneku. Nyní ho zbývá nanejvýš čtyři sta kilo, zásoba tak na čtrnáct dní.

Obchůdek je otevřený od pondělí do pátku od sedmi do sedmnácti hodin. „První den, když o nás ještě nikdo nevěděl, jsme prodali snad dvacet kilo česneku,“ vzpomněl Filip Janda. „Dnes se můžeme blížit třeba i ke sto kilům.“ Jeden kilogram přitom vyjde na 120 až 160 korun, podle velikosti palic česneku.

Příští rok bude třeba i cibule

Úroda pochází z Lounska, kde ji Janda sám pěstuje. Tvrdí, že příští rok by rád rozšířil sortiment. „Snad přidáme nějakou cibuli,“ uvažuje. „Přemýšlíme i o tom, že vytvoříme na Litoměřicku farmářský spolek a dál budeme pokračovat společně.“ Jandův česnek je vhodný jak k okamžité konzumaci, tak k uskladnění na později. A co zákazníci? Zdá se, že jsou spokojeni.

„Už jsem tu potřetí a nemůžu si to vynachválit,“ tvrdí dvaapadesátiletá Liberečanka Marie Švédová. „Ten rozdíl opravdu poznáte,“ dodala. A je to vskutku tak. Ke stroužku modrého paličáku stačí málem jen přičichnout, aby se vám vehnaly slzy do očí.

„Fialový česnek sice najdete i v normálním supermarketu, ale od toho našeho ho poznáte,“ řekl Filip Janda. „Bývá tak rok starý, málo šťavnatý, rozpadá se a v porovnání s modrým paličákem je mnohem slabší,“ popsal. Takový česnek většinou pochází z Číny.


Zdroj: Denik.cz, 24. 8. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 14:39