Agris.cz - agrární portál

Cena vepřového v USA vzrostla kvůli růstu vývozu na rekord

24. 8. 2010 | ČTK

Cena vepřového masa na burze v Chicagu v pondělí vystoupila na nový rekord 97,79 USD (asi 1909 Kč) za centýř (cwt; asi 45,36 Kg). Příčinami jsou růst vývozu a slabé dodávky od chovatelů. Cena je na rekordu už druhým dnem v řadě a silný růst je patrný hlavně v posledním roce. Před rokem stál centýř asi 55 dolarů.

K růstu cen podle odborníků přispívá i nižší počet prasat a příliš horké počasí letošního léta. Vývoj na trhu ale potvrzuje, že poptávka po vepřovém se v USA zotavuje. Ještě nedávno se totiž ozývaly obavy, že růst cen poptávku sníží.

"Produkce klesá, zatímco export je na vzestupu. Vývoj domácí poptávky už mě začíná uklidňovat," řekl ekonom Ron Plain z Missourské univerzity. "A když se podívám na data o vývoji hovězího, zdá se mi, že před sebou zřejmě máme o něco silnější poptávku. Dodávky masa jsou sice napjatější, ale nový rekord jsem teď nečekal," řekl.

Růst ceny je u vepřového vidět u většiny produktů, což je právě výsledek nižší produkce a solidní poptávky. Od začátku srpna se cena zvýšila o více než sedm dolarů na centýř, což je zhruba osm procent.


Zdroj: ČTK, 24. 8. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 13:09