Agris.cz - agrární portál

V kraji zbývá sklidit stále více než polovinu obilovin

24. 8. 2010 | Denik.cz

V Libereckém kraji zbývá zemědělcům sklidit stále ještě více než 60 procent obilovin. Sklizeň značně zpomalily nedávné záplavy, voda také značnou část úrody nenávratně poničila. Výnosy jsou nižší, než se čekalo.

„Kvůli povodni bude navíc nutné přes 2000 hektarů s obilím a řepkou odepsat,“ uvedl ředitel krajské agentury ministerstva zemědělství Martin Mrázek.

V kraji je zatím sklizeno zhruba 39 procent obilovin a přes 90 procent řepkových polí. Červencové odhady počítaly u obilí s průměrným výnosem 4,44 tuny z hektaru, zatím jsou ovšem kolem 4,29 tuny. „Výnosy klesají kvůli špatnému počasí. Přívalové deště způsobily, že na velkých plochách je obilí polehlé a nikdo ho kombajnem nezvedá, protože jeho kvalita je už tak špatná, že by se to ani nevyplatilo,“ řekl Mrázek.

Velká část úrody tak je stále na polích, zcela sklidit se zatím podařilo jen ozimý ječmen. Pěstitelé ho sklízeli v průměru 4,89 tuny z hektaru, ještě v červenci přitom čekali výnosy ještě o 380 kilogramů nižší. Sklizeň řepky je zatím horší, než se čekalo. Ještě v červnu to vypadalo, že průměrné výnosy překročí tři tuny z hektaru. V červenci ale pěstitelé odhady snížili na 2,98 tuny. Kvůli suchu bylo totiž zrno drobnější. Zatím se ale sklízí ještě méně - z hektaru v průměru 2,96 tuny.

Situace už zřejmě o mnoho lepší nebude, zbývá sklidit už pouze necelých deset procent plochy s řepkou, přívalové deště už ji ale na některých místech vymlátily přímo na poli a není tam co sklízet. „Předpokládáme, že tak 800 hektarů řepky letos prostě nepůjde sklidit,“ podotkl Mrázek.

Liberecký kraj není zemědělskou produkční oblastí. Zemědělská půda tvoří sotva třetinu ze 316.000 hektarů ploch. Výměry osévané zemědělskými plodinami se navíc rok od roku zmenšují. Letos pěstitelé oseli necelých 38.000 hektarů, loni byly výměry zhruba o 1000 hektarů větší.

Podle červencových odhadů zveřejněných Českým statistickým úřadem bude letošní sklizeň patřit k těm špatným. Pěstitelé čekají, že sklidí zhruba 98.835 tun obilí a 18.074 tun řepky. Sklizeň obilí by tak měla být zhruba o desetinu horší než loni, řepky bude o osm procent méně. Méně obilí i řepky sklidili zemědělci jen v roce 2006.


Zdroj: Denik.cz, 24. 8. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 00:03