Agris.cz - agrární portál

Vláda projedná novelu plemenářského zákona

25. 8. 2010 | ČTK

Vláda ve středu projedná novelu plemenářského zákona, která má umožnit zachování plemene starokladrubských koní. Podle stávající právní úpravy může plemennou knihu chovu vést pouze státní podnik Národní hřebčín Kladruby nad Labem. Kabinet však v květnu schválil jeho přeměnu na státní příspěvkovou organizaci tak, aby hřebčín mohl čerpat dotace z EU. Nový zákon umožní vedení plemenné knihy nástupnickému subjektu.

Tehdejší ministr zemědělství Jakub Šebesta na jaře změnu právní formy hřebčína zdůvodnil 300 miliony korun z fondů Evropské unie. Ty by mohl hřebčín coby příspěvková organizace čerpat, státní podnik tuto možnost neměl.

Ministr ještě předtím podotkl, že chátrající rozlehlý areál by potřeboval alespoň miliardu korun, nicméně státní peníze na to nejsou. Evropské peníze už jednou podnik nezískal, protože nebyl v pořádku projekt.

Od 1. června byl veškerý majetek práva a závazky státního podniku Národní hřebčín Kladruby převedeny na stejnojmennou příspěvkovou organizaci. Podle informací z ministerstva zemědělství státní podnik nadále existuje, jeho funkce jsou však omezeny na minimum.

Národní hřebčín Kladruby je nejstarším velkým hřebčínem na světě, loni od jeho založení uplynulo 430 let. Od roku 2002 je kladrubský hřebčín a kmenové stádo tamních běloušů národní kulturní památkou.

Někteří lidé z oboru se domnívají, že převod na příspěvkovou organizaci může vést v konečném důsledku k převedení hřebčína ze státu do soukromého vlastnictví. Petici za zachování hřebčína podepsaly asi 2000 lidí.

Ponechání Národního hřebčína Kladruby jako státního podniku v dubnu podpořila také valná hromada Asociace svazů chovatelů koní ČR.


Zdroj: ČTK, 25. 8. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 17:17