Agris.cz - agrární portál

Kukuřičné zrno jako příkrm pro pasoucí se dojnice?

25. 8. 2010 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Vysoké dávky přikrmovaného kukuřičného zrna intenzivně se pasoucím dojnicím mají negativní vliv na zdravotní stav bachoru.

Zajištění potřebného množství energie pro dojnice chované v systému intenzivní dlouhodobé pastvy přináší zemědělským podnikům stále problémy. I přídavek malého množství kukuřičného zrna (3 kg na kus a den) nevykazuje žádný pozitivní vliv na mléčnou užitkovost a dokonce zhoršuje zdravotní stav bachoru.

V rámci jednoho výzkumu Vysoké školy zemědělské ve Weihenstephanu-Triesdorfu bylo rozděleno 16 krav plemene fleckvieh do dvou skupin. Všechny dojnice pobývaly na intenzivně využívané pastvině po celý den. Zvířata z první skupiny dostávala 1 kg šrotovaného kukuřičného zrna s přídavkem minerálního krmiva. Zvířata ze druhé skupiny dostávala navíc ještě 2 kg kukuřičného šrotu na den.

Vyšší přídavek kukuřičného šrotu (3 kg kus/den) měl za následek:

- zvýšení mléčné užitkovosti – 26,4 (2. sk.) vs. 25,3 kg (1. sk.) mléka na krávu za den;

- nižší obsah tuku ve skupině s vyšší dávkou kukuřičného šrotu. U těchto krav byla průměrná tučnost mléka pouhých 3,5 % oproti 3,85 % ve skupině s nízkým podílem kukuřičného šrotu, což v konečném efektu znamenalo stejně vysokou mléčnou užitkovost v obou skupinách a korekce hladiony energie v krmné dávce se ukázala jako neúčinná;

- Vyšší hodnoty jaterních enzymů GOT (glutamát oxalát transaminázy) a GLDH (glutamát dehydrogenázy) v krvi dojnic, kterým byly zkrmována vyšší dávka kukuřičného šrotu ukazují zatížení metabolismu v jejich organismu;

- Nízký kvocient obsahu tuku a bílkovin v mléce, který indikuje acidózu bachoru.

Körnermais zur Weide füttern?

Top Agrar, 2010, č. 8. s. R 30


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 25. 8. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 08:17