Agris.cz - agrární portál

Proti salmonelám účinně postupujeme

26. 8. 2010 | SVS ČR

Pod dojmem nedávné aféry v USA, kdy se více než půl miliardy vajec stahovalo z trhu kvůli salmonele, se objevily diskuse, zda by se neměly chovy nosnic vakcinovat. V USA diskuse zřejmě zcela na místě, neboť zde se údajně nevakcinuje. U nás chovy nosnic vakcinujeme, pravda, něco to stojí, ale kvůli bezpečnosti potravin to stojí za to.

Právě díky finanční podpoře Ministerstva zemědělství na programy tlumení salmonel v našich chovech nosnic, ale i v rozmnožovacích chovech i chovech kuřat na maso jsme na tom s výskytem salmonel v prostředí chovů stále lépe.

Lze potvrdit, že české chovy drůbeže jsou na tom zdravotně obdobně jako v ostatních vyspělých členských zemích EU. Klademe na tlumení salmonel velký důraz, zejména jde o dodržování pravidel správné chovatelské praxe, preventivní opatření, monitoring výskytu salmonel v prostředí a o již zmíněnou vakcinaci. Díky těmto opatřením se nám podařilo snížit četnost výskytu salmonel v prostředí chovů nosnic pro produkci konzumních vajec ze 60 % před třemi lety na současných 10 %.

Tento dobrý výsledek lze přičíst nejen vakcinaci drůbeže a dobré zoohygieně v chovech, ale i slušnému zacházení s drůbeží, tj. welfare. To znamená, že i naši producenti mohou bez problémů obchodovat.

Pro představu, kolik vakcinace proti salmonelóze stojí, lze uvést, že ročně se u nás použije asi 15 milionů dávek za zhruba 30 milionů korun. Stát chovatelům na vakcinaci poskytuje příspěvek, který zpravidla pokryje náklady na nákup vakcíny.

Pozitivní trend ve snižování výskytu salmonel v prostředí chovu nosnic se projevil i v lidské populaci. Podle údajů EFSA (Evropského úřadu pro bezpečnost potravin) došlo v ČR od roku 2005 již k trojnásobnému poklesu výskytu salmonelóz u lidí.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR


Zdroj: SVS ČR, 26. 8. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 09:26