Agris.cz - agrární portál

Liberecký kraj zrušil kvůli záplavám tradiční dožínkové slavnosti

26. 8. 2010 | ČTK

Tradiční krajské dožínkové slavnosti v Libereckém kraji, které se měly letos konat začátkem září ve Smržovce, byly kvůli nedávným záplavám zrušeny. Stalo se tak na návrh Regionální agrární rady. ČTK o tom dnes informovala mluvčí kraje Květa Šírová.

Zemědělci v kraji byli velkou vodou zasaženi plnou silou. Vedle rozsáhlých škod na budovách a strojích voda zpustošila také pozemky, vyplavila sýpky a usmrcovala hospodářská zvířata. "Krajské dožínkové slavnosti jsou tradiční oslavou práce zemědělců a potravinářů Libereckého kraje. V současné situaci, ale opravdu není co slavit," řekl hejtman Stanislav Eichler.

Zaplaveno bylo více než 1800 hektarů orné půdy. Na ní je 300 hektarů hrachu a stejná výměra olejnin, které již nepůjdou sklidit. Voda zdevastovala část ploch obilovin, které se také již nepodaří sklidit, a na zbývajících hektarech začíná obilí klíčit v klasu.

Promáčená půda navíc neumožňuje zemědělcům vjet do pole sklízecí technikou a zachránit co se ještě dá. Nemalá část toho, co bylo sklizeno a již uskladněno v sýpkách a skladech, například v Doníně na Hrádecku, voda odplavila. "Naplavená hlína, kamení, části konstrukcí mostů, zničených budov a vymletá koryta je obraz zkázy, který se zemědělcům po opadnutí vody ukázal na zhruba tisícovce hektarů luk. Ve vodě zahynulo třeba jen v Brništi na 700 kusů krůt," řekl radní pro zemědělství a životní prostředí Jaroslav Podzimek.


Zdroj: ČTK, 26. 8. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 05:30