Agris.cz - agrární portál

Farmářské trhy v pražském Kalíně budou ve znamení bio

27. 8. 2010 | ÚZEI, Agronavigator.cz

První pravidelný karlínský farmářský trh se uskuteční již v sobotu 28.8. a nabídne produkty 60 farmářů včetně bio.

S ideou návratu ke středověkým trhům, které se konaly v okolí kostelů, a nabízely nejen možnost kvalitního nákupu, ale i společenského kontaktu či poskytnutí přístřeší při nepřízni počasí chudým i bohatým, bude 28. srpna 2010 před kostelem Sv. Cyrila a Metoděje v Karlíně zahájena nová tradice - každou sobotu se sem sjedou farmáři a malí zemědělci, aby nabídli garantované české a moravské, certifikované produkty.

V sobotu 28. srpna bude v Karlíně zahájena nová tradice – každou sobotu v době od 7.30 do 14.00 hod. budou před kostelem Sv. Cyrila Metoděje probíhat Karlínské farmářské trhy. „Spuštění trhů předcházela několikaměsíční příprava. Její součástí byly i pilotní červencové trhy, které měly velký ohlas. Rada osmé městské části se proto rozhodla pro pravidelné pořádání, a to za poměrně pevných pravidel,“ uvádí zástupkyně starosty MČ Praha 8 Vladimíra Ludková, která za Prahu 8 řídí organizaci trhů.

Pořadatelem Karlínských farmářských trhů je Městská část Praha 8, organizaci zajišťuje občanské sdružení Pod platany. Trhy budou mít nastavených několik pravidel. Vzhledem k záštitě Agrární komory ČR kupující na pultech najdou pouze české a moravské certifikované výrobky, které samozřejmě budou splňovat všechny normy. AK ČR zároveň doporučí vybrané zemědělce z různých částí Čech a Moravy a bude usilovat i o to, aby se do Karlína dostali vítězové regionálních agrárních soutěží se svým zbožím. „Prodejci budou přímo kontaktováni organizátorem, to znamená Prahou 8 a občanským sdružením Pod platany, takže se nemůže stát, že by někdo přeprodával výrobky někoho jiného. Vše tak bude pouze český či moravský originální produkt, z nabídky prvovýrobců,“ dodává místostarostka.

Podoba trhů vychází z písemné ankety, kterou organizátoři uspořádali mezi návštěvníky pilotních trhů z 10. července. Z ankety vyplynula řada přání a doporučení, které radnice Prahy 8 vzala vážně a část parametrů trhů nastavila na základě názorů lidí. Např. většina účastníků ankety doporučila, aby periodicita trhů byla týdenní a 70% lidí vyjádřilo přání, aby se trhy konaly v sobotu dopoledne. Lidé si rovněž přáli mlékomaty, organizátoři se proto nyní snaží zajistit mobilní mlékomat, který samozřejmě bude splňovat všechny normy.

„V zájmu těch, kdo nepotřebují v sobotu dospávat, jsme stanovili začátek trhů již na půl osmou. K dispozici bude i dětský koutek, aby rodiče nebyli limitováni otázkou, zda mohou na trh vzít i menší děti…” říká s úsměvem místostarostka – ta osobně povede dětský koutek, neboť pořádání dílniček pro děti má jako zálibu s tím, že se dětem z Prahy 8 věnuje již čtvrtým rokem svého působení na radnici.

Trhy nabídnou zboží podle sezony s tím, že každý trh bude mít své dominanty - v sobotu 28. srpna to např. budou okurky nakládačky a z ovoce především švestky a broskve. K dispozici budou kromě velkého výběru další zeleniny a ovoce mj. brambory na uskladnění. Tradičně velkou nabídku přivezou řezníci a uzenáři - kromě mnoha druhů uzenin a klobás, včetně bezlepkových, by se zde mohly objevit i speciality pštrosí a jelení. Velký výběr sýrů a mléčných výrobků budou nabízet farmy zaměřené na chov dobytka, ovcí a koz. Pekaři nabídnou řadu druhů speciálních chlebů a nepřeberné množství pečiva, koláčů a dalších výrobků. V nabídce však budou i výrobky z medu, zavařeniny, šťávy, mošty, bio obiloviny a mnoho dalších specialit.

Součástí Karlínských farmářských trhů bude i různé občerstvení, od kávy a ovocných šťáv až po chutnou snídani či oběd. Nabídka zboží i cateringu bude průběžně bohatá s tím, že vyjde z dominant podle sezóny.

Karlínské farmářské trhy mají díky své poloze perfektní dostupnost. Karlínským náměstím projíždí tramvaj č. 8 a 24. Od stanice metra Křižíkova (trasa B) budou trhy dostupné chůzí během 4 minut, od Florence (trasa C, B) za 9 minut. Tunel pro pěší pod pražským Vítkovem umožní snadný přístup obyvatelům Žižkova. Pro motorizované návštěvníky bude připraveno bezplatné parkování.

Zdroj: www.biospotrebitel.cz


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 27. 8. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 13:33