Agris.cz - agrární portál

Cenu Zlatý klas získaly švestková grilovací klobása i hnojivo

28. 8. 2010 | ČTK

Švestková grilovací klobása, gothajský salám, listové hnojivo nebo secí stroj, který zároveň hnojí, získaly na výstavě Země živitelka ocenění Zlatý klas. Soutěžilo se v pěti kategoriích, do nichž bylo přihlášeno 16 exponátů, ocenění získalo 11 z nich.

Počet přihlášených exponátů v posledních letech klesá, řekl předseda poroty Stanislav Kozák. Počet přihlášených ovlivnilo i to, že se letos konala konkurenční výstava Tech agro v Brně. "Chceme oceňovat jen novinky, proto je zájemců o účast v soustěži méně. Navíc také dlouho trvá, než se nový produkt dostane na trh," dodal.

Mezi oceněné v kategorii potravin patřil písecký gothajský salám od ZŘUD Masokombinát Písek, který je se svými výrobky úspěšný v nejrůznějších soutěžích. Porota ocenila, že obsahuje větší podíl masa než stejné salámy od jiných výrobců. Obchodní ředitel podniku Pavel Štochl novinářům řekl, že ocenění potvrzuje jejich snahu nesoustředit se na co nejnižší cenu, ale na kvalitu výrobků.

"Snažíme se předkládat zákazníkům výrobky, jaké znali dříve. Nepodléháme tlaku na cenu, protože ten vede k tomu, že se výrobek musí nějak ošidit a odklonit se od základní receptury," poznamenal. Lidé jsou podle něj ochotni zaplatit za kvalitnější výrobky vyšší cenu. Takových zákazníků podle Štochla každý rok přibývá.

Porota oceňovala exponáty v kategoriích rostlinná výroba, živočišná výroba, mechanizace, potřeby a služby v zemědělství a potravinářství a zpracovatelský průmysl.


Zdroj: ČTK, 28. 8. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 18:25