Agris.cz - agrární portál

Vinaři si naříkají, úroda bude bídná

30. 8. 2010 | Denik.cz

Vinohradníci očekávají až o čtyřicet procent nižší úrodu, což zřejmě zvýší cenu hroznů. Při deštích navíc hrozí, že dostatečně nedozrají.

Letošní vinobraní bude mít podle všeho zpoždění. A to i navzdory tomu, že vinohradníkům na Břeclavsku velkou část úrody už dříve zničily dvě houbové choroby révy – peronospora a oidium. Sehnat kvalitní surovinu na výrobu vína bude tím pádem dost těžké.

„Je zřejmé, že ve srovnání s loňskem bude vinobraní minimálně o deset dnů později. Poslední roky byl ale termín posunutý nezvykle dopředu. Letos zatím všechno vypadá přirozeně. Možná se tedy jenom vrátíme do normálu,“ přemýšlel nahlas velkopavlovický vinař Radomil Baloun.

On sám zřejmě začne sbírat až ke konci září. Hodně bude ovšem záležet na počasí nejbližších týdnů, které bude mít rozhodující vliv na kvalitu hroznů. „Když bude pěkné září, není problém, hrozny stačí dozrát. Pokud ale září proprší, bude je potřeba ošetřovat proti hnilobě. A případně sklidit i s nižšími cukry,“ naznačil Baloun, že nedostatek hroznů ve vinicích nemusí být jedinou ranou, která letos vinaře postihne.

Bez hroznů

Podle tajemníka Svazu vinařů České republiky Martina Půčka bude kvůli perenospoře a oidiu místy až o čtyřicet procent nižší úroda hroznů oproti průměru. A to se netýká jen Břeclavska, ale celé jižní Moravy. „Ceny hroznů půjdou nahoru. Zatím se ovšem neví, jak moc. Bude to ale minimálně dvacet až třicet procent,“ domnívá se Půček.

Co se týče jednotlivých odrůd, je podle jeho slov situace různá. Záleželo také na jejich menší či větší odolnosti vůči houbovým chorobám. „Někde to vypadá na menší úrodu například müllerky, jinde zase právě tato odrůda zachrání výnos,“ vyjádřil se tajemník.

„Shořelo to. Někteří nemají vůbec hrozny, takže letos asi neuvidíme fronty u velkých podniků. Menší vinaři totiž nebudou mít co prodávat,“ poznamenal velkopavlovický vinař Vladimír Zborovský.

Také Lubomír Glos z Moravské Nové Vsi míní, že ten, kdo je závislý i na cizích hroznech, bude mít letos velké potíže sehnat je. „A navíc bude problém dělat z takového materiálu přívlastková vína,“ je přesvědčený Glos. O kvalitní hrozny bude podle něj nouze.

Deštivý ráz počasí navíc svědčí hnilobě hroznů. Ta může velmi potrápit zejména rané odrůdy. „Teď bychom potřebovali, aby přestalo pršet a nejméně dva měsíce bylo hezky,“ podotkl zkušený novoveský vinař a šlechtitel.

Jaká bude kvalita?

To Petr Marcinčák, který má vinařství v Novosedlech, nevidí situaci až tak tragicky. „Určitě bude co pít. Letošní ročník se vyznačuje tím, že opravdu bude nižší úroda, ale i loni to bylo slabší,“ připomněl.

Marcinčák pravidelně redukuje výnos přibližně na kilogram hroznů na hlavu. „Mám asi pětadvacet až třicet metráků na hektar. Takže ten propad není tak dramatický jako pro někoho, kdo je zvyklý, že má na hlavu pět kilogramů a spadne mu to na půlku,“ srovnával. Jak přesto přiznal, sám má letos hroznů méně, než kolik by si přál.

„Co se týče kvality, dost bude záležet i na tom, jak bude vypadat podzim. A jak rychle hrozny dozrají. Nemyslím si ale, že kvalita bude nějak výrazně horší,“ míní Marcinčák.


Zdroj: Denik.cz, 30. 8. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 14:23