Agris.cz - agrární portál

Veleba: Hospodářské výsledky českých farmářů budou letos na nule

30. 8. 2010 | ČTK

Hospodaření tuzemských zemědělců letos skončí v lepším případě na nule, nelze ale vyloučit ani ztrátu. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to dnes odhadl prezident Agrární komory ČR Jan Veleba. Zisk farmářů v uplynulém roce činil 3,17 miliardy korun, což je nejhorší výsledek od vstupu Česka do EU v roce 2004.

"Negativní předpoklady se budou prohlubovat, nemusí to být jen nula, může to být i ztráta," uvedl šéf komory. Veleba připomněl, že si letošní počasí vybralo jako daň velkou část úrody. Na rozdíl od minulých let se kvůli počasí zpozdily žně a výnosy jsou nižší.

Prezident Agrární komory ČR také zopakoval, že čeští zemědělci jsou ve srovnání se svou evropskou konkurencí stále znevýhodněni. Plánované škrty v dotacích pro zemědělce považuje za nesprávné a způsobí prý další prohloubení nerovných podmínek.

Ministr financí Miroslav Kalousek s tím ale dnes v televizní debatě nesouhlasil. Oponoval tvrzení, že by stát české zemědělce nepodporoval, podporu prý ale nelze omezovat jen na přímé platby. Zemědělci v západní části EU podle něj proti tuzemským farmářům platí například mnohem vyšší daně z nemovitostí. Čeští zemědělci prý mají navíc dlouhodobě výhodu nižších mezd ve svém odvětví. "Pokud ten problém není nakonec také v nízké produktivitě, ale to není věčně řešitelné dotacemi," poznamenal ministr financí.

Celkové dotace určené tuzemským zemědělcům letos kvůli vládním úsporám klesnou meziročně o 740 milionů korun na 28,92 miliardy korun. V roce 2009 tyto dotace činily 29,66 miliardy korun.


Zdroj: ČTK, 30. 8. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 15:45