Agris.cz - agrární portál

Zemědělci mají stále větší zájem o stavby bioplynových stanic

30. 8. 2010 | ČTK

Zemědělské podniky mají stále větší zájem o stavby bioplynových stanic. Počet žádostí o dotace na jejich budování je letos ve srovnání s minulým rokem už více než dvojnásobný. Farmáři na ně mohou získat stoprocentní úvěry a jejich provozem mohou dotovat nerentabilní provozy, novinářům to dnes řekl ředitel společnosti Agroconsult Bohemia Mojmír Severin. Bioplynové stanice jsou podle něj nový trend investic v zemědělství. Loni podalo žádost o dotaci na zřízení bioplynové stanice 34 zemědělských podniků, letos je to už více než 80, uvedl Severin. Letos začala pracovat nová stanice například v Jevíčku na Svitavsku, která patří k největším v Pardubickém kraji.

Bioplynové stanice vyrábějí energii z obnovitelných zdrojů, například ze zbytků živočišné a rostlinné výroby. Jejich provoz a stavbu podporuje například ministerstvo životního prostředí. Stanice jsou jedním z řešení nadbytečné rostlinné produkce, jejíž část mohou využít. Energie se v nich vyrábí z biomasy. Do konce roku by v Česku mělo být 160 stanic.

Podle Jiřího Patery z GE Money Bank začíná český zemědělský trh pomalu růst, i když do poloviny června letošního roku byl v meziročním srovnání zaznamenán pětiprocentní propad. Od poloviny roku se postupně zvyšuje import traktorů, to naznačuje pozitivní trendy v celém sektoru, míní Patera. Banka má na trhu ve financování českého zemědělství 32 procentní podíl.

Loni v červnu si zemědělci od dovozců koupili 182 traktorů, letos už o šest více. Zato v lednu letošního roku si pořídili 51 traktorů, o 41 procent meziročně méně. Objem poskytnutých úvěrů zemědělským subjektům v České republice dosáhl v polovině roku 32,4 miliardy korun, meziročně o pět procent méně, uvedl Patera. GE v meziročním srovnání zaznamenala růst o jedno procento.

Podle Patery jsou nyní pro zemědělce příznivé výkupní ceny obilí, které se tento rok výrazně zvýšily. V srpnu se blížily k 5000 korun za tunu. Patera je ale nepovažuje za stabilní a zemědělci by podle něj měli být opatrní při nakládání se ziskem. Výnosy obilí jsou letos kvůli nepříznivému deštivému počasí menší než v minulých letech. Zemědělcům tak vyšší výkupní ceny podle Agrární komory vykompenzují ztráty způsobené počasím.


Zdroj: ČTK, 30. 8. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 12:32