Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulých dní – 30.8.2010

31. 8. 2010 | Agris

Rakousko: první v Evropě v kompostování odpadků

Rakousko kompostuje 40 procent odpadu domácností a je v tomto oboru na prvním místě v Evropské unii. Jde o téměř dva miliony tun ročně na 8,3 milionu obyvatel. Jeho sítě pro zpracování odpadu a jeho třídění se budovaly po 20 let, napsala agentura AFP.

Ceny obilí dramaticky rostou. Chléb je ale levnější než loni

Pšenice se kvůli živelným pohromám prodává takřka za dvojnásobek loňské ceny. Potraviny mají zdražit jen mírně. Spálená pšeničná pole v Rusku, deště a záplavy v tuzemsku - scénář pro dramatické zdražení potravin je na první pohled připraven. Ceny obilí na chicagské burze také už letí vzhůru. A zatímco před rokem se tuna potravinářské pšenice v Česku prodávala stěží za 2800 korun, dnes už obchodníci farmářům nabízejí kolem 4500 korun.

Velký spekulant s kakaem prodělává. Ceny čokolády jsou zachráněny

V druhé polovině července vzbudily vášně zprávy o velkém spekulantovi na komoditním trhu, který skoupil veškeré dostupné kontrakty na kakao v Evropě. Celkový účet zněl na jednu miliardu dolarů za 240 100 tun komodity. Někteří žurnalisté to ihned přepočítali na pět Titaniků kakaa. V měsíčním zúčtovaní se však spekulace zdá být prodělečná.

Veleba: Hospodářské výsledky českých farmářů budou letos na nule

Hospodaření tuzemských zemědělců letos skončí v lepším případě na nule, nelze ale vyloučit ani ztrátu. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to dnes odhadl prezident Agrární komory ČR Jan Veleba. Zisk farmářů v uplynulém roce činil 3,17 miliardy korun, což je nejhorší výsledek od vstupu Česka do EU v roce 2004.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 31. 8. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 21:20