Agris.cz - agrární portál

Stát bude i v novém školním roce dotovat ve školách mléko a ovoce

31. 8. 2010 | ČTK

Programy, v jejichž rámci školáci dostávají za snížené ceny či zdarma mléčné výrobky a ovoce, budou i v nadcházejícím školním roce dotovány také ze státního rozpočtu. Na dotaz ČTK to uvedla mluvčí ministerstva zemědělství Tereza Dvořáčková. Na oba programy v loňském roce mělo ze státního rozpočtu jít celkem zhruba 80 milionů korun. Úplné údaje o skutečném čerpání nejsou zatím k dispozici.

"Kolik skutečných finančních prostředků bude možno použít na jednotlivé 'školní programy', lze říci až po schválení zákona o státním rozpočtu na rok 2011 Poslaneckou sněmovnou," uvedla Dvořáčková. Vznikající návrh rozpočtu resortu MZe podle ní s určitými prostředky na oba zmíněné programy počítá. "Pro začátek nového školního roku je vše nastaveno, jak bylo před prázdninami," poznamenala.

Vláda Mirka Topolánka v roce 2008 zrušila národní část dotace na školní mléko, která navyšuje peníze z Evropské unie a dělá tři čtvrtiny z celkové subvence. Následující úřednická vláda Jana Fischera však národní dotaci před uplynulým školním rokem obnovila, navíc rozšířila jeho platnost také pro školky a střední školy. Podle Michala Němce ze společnosti Laktea, která je největším distributorem v obou programech, zájem o mléčné svačinky po loňském znovuzavedení národní dotace vzrostl zhruba o čtvrtinu. Přesto je stále zhruba o 25 procent nižší, než byl před jejím dočasným zrušením.

Aktuální cenový výměr ministerstva financí ponechává ceny dotovaných výrobků na stejné úrovni jako v loňském roce. Například čtvrtlitrové balení jahodového ochuceného mléka v krabičce přijde podle ministerského výměru žáka na čtyři koruny. Neochucené mléko ve čtvrtlitrovém kelímku ve školách bude stát dvě koruny.

Mezi hlavními příčinami toho, proč je oživení zájmu o dotované mléčné výrobky menší, než se před obnovením státního příspěvku čekalo, Němec vidí ekonomickou krizi. Rodiče podle něj šetří i na svačinách pro děti. Pro některé školy je komplikovaná administrativa i samotná distribuce mléka mezi žáky. Tu poté, co prodejce přiveze výrobky do školy, většinou obstarávají zaměstnanci školy, například školník nebo někdo z učitelů.

V uplynulém školním roce měl v Česku premiéru také unijní program, podle nějž žáci prvních až pátých ročníků základních škol zdarma dostávali ovoce a zeleninu. Z rozpočtu EU mohlo na dotované ovoce v minulém školním roce jít 53 milionů z celkových téměř 73 milionů korun. Zbývajících necelých 20 milionů korun mohl poskytnout ze svého rozpočtu stát.

Program mléka do škol, který byl v jednodušší formě obvyklý již za minulého režimu, znovu odstartoval v roce 1996 a byl ze začátku zcela bez dotací. Stát na něj začal finančně přispívat v roce 1999. Od vstupu země do EU v roce 2004 začala na školní mléko posílat peníze také unie.

Oba programy mají své zastánce i odpůrce, zastánci obhajují zdravotní a výchovné účinky obou programů. Odpůrci, jimiž jsou zejména stoupenci liberálního přístupu v ekonomice, upozorňují na to, že podobné programy deformují trh a zvýhodňují některé výrobky a výrobce na úkor druhých a zároveň stojí daňové poplatníky peníze. Stoupenci dotovaných potravin pro školáky však tvrdí, že částky směřující na programy jsou z pohledu celkového objemu rozpočtů zanedbatelné a jejich pozitivní dopady v budoucnosti nynější náklady významně převyšují.


Zdroj: ČTK, 31. 8. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 02:03