Agris.cz - agrární portál

Karlovarský kraj připraví projekt likvidace bolševníku

31. 8. 2010 | ČTK

Karlovarský kraj chce společně s dalšími partnery připravit projekt, který umožní na velkém území likvidovat nebezpečný bolševník velkolepý a další druhy invazních rostlin. Financován by mohl být z Operačního programu Životní prostředí a podle hejtmana Karlovarského kraje Josefa Novotného by náklady na realizaci mohly být až 100 milionů korun. Novotný o tom dnes informoval ČTK.

Kraj už jednal se zástupci ministerstva zemědělství, Lesů ČR, státního podniku Povodí Ohře, Pozemkového fondu ČR, obcí a dalších subjektů. "Navrhl jsem vytvořit pracovní skupinu, která se bude zabývat přípravou projektu likvidace bolševníku, křídlatky a dalších invazivních rostlin. Na projet je z programu možné získat až devadesátiprocentní dotaci," uvedl hejtman.

Projektu bude předcházet přípravná fáze, v níž by měla pracovní skupina v čele s vedoucí odboru životního prostředí mariánskolázeňského městského úřadu Lenkou Pocovou zmapovat zasažená území, zvolit metodiku, vytvořit seznam vlastníků pozemků, kde se rostliny šíří, a sjednotit se na způsobu, jak s vlastníky jednat. Právě Mariánské Lázně mají s podobným problém zkušenosti. Město letos po dlouhých přípravách začalo s likvidací bolševníku na území v okolí Kosího potoka. Jde o rozlohu asi 140 kilometrů čtverečních a aby byl postup účinný, musela radnice získat souhlas více než 2000 vlastníků pozemků.

"V celém našem kraji se to týká území o rozloze asi 2000 čtverečních kilometrů, proto na začátku musíme shromáždit údaje, udělat si představu, do jaké míry jsou oblasti zasaženy," vysvětlila Pocová.

Podle europoslance Pavla Poce (ČSSD) je metodika boje proti bolševníku a dalším invazivním rostlinám hotova už 15 let, ale v praxi se zapomínalo na mechanismy šíření rostlin, tedy jakými biokoridory se šíří.

Příprava projektu by si měla vyžádat podle hejtmanova odhadu zhruba pět až deset milionů korun. Peníze by měl poskytnou kraj, ale i obce a další subjekty, kterých by se projekt týkal. "I když kraj v zásadě není majitelem postižených pozemků, přispěje do přípravného fondu jednotkami milionů. Očekáváme ale finanční podporu všech zainteresovaných, čímž si ověříme jejich faktický zájem problematiku vyřešit. Naším cílem by mělo být na podzim roku 2011 podat žádost o financování projektu do Operačního programu Životní prostředí, což souvisí i s termínem výzvy," zdůraznil hejtman.


Zdroj: ČTK, 31. 8. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 21:37