Agris.cz - agrární portál

Genetická úprava masa v USA?

31. 8. 2010 | vetweb.cz

Geneticky upravený druh lososa

Úřad pro potraviny a léky (FDA) bude v polovině září posuzovat žádost společnosti Aqua Bounty Technologies ze státu Massachusetts, která chce nabízet geneticky upravené lososy. Ve srovnání s klasickými lososy nabývají na váze téměř dvojnásobným tempem. Geneticky upravený druh byl vyvinut v Kanadě a dorůstá plné délky během 250 dnů, zatímco běžně tento druh dospívá za 400 dnů.

Projekty geneticky upravených chovných zvířat narážejí na silnou opozici ochránců životního prostředí, spotřebitelských organizací a lékařů. Geneticky upravené maso může podle kritiků vést k průmyslové výrobě deformovaných zvířat a proniknutí genetických mutací do volné přírody. Dlouhodobá konzumace geneticky upraveného masa lidmi a její vliv na zdraví člověka nebyly prověřeny. Massachusettská firma dosud neprovedla žádné kontrolní ani jiné testy na lidech - s výjimkou chuťových.


Zdroj: vetweb.cz, 31. 8. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 18:56