Agris.cz - agrární portál

Na jihu Čech je zatím sklizeno obilí z 81 procent ploch

31. 8. 2010 | ČTK

Na jihu Čech je zatím sklizeno obilí z 81 procent osetých ploch. Ve výše položených oblastech na Jindřichohradecku a Prachaticku zbývá sklidit ještě kolem 30 procent obilovin, řekla ČTK ředitelka jihočeské agrární komory Hana Hricová. V celém Česku zbývá sklidit ještě 17 procent polí osetých obilím.

"Na Českobudějovicku je sklizeno už kolem 90 procent obilovin a Českokrumlovsko hlásí konec žní obilovin. Tam ale měli menší oseté plochy než v jiných částech regionu," uvedla.

Nelze podle ní předvídat, zda během tohoto týdne zemědělci sklidí zbytek obilovin. Vzhledem k trvajícímu deštivému počasí nebudou zřejmě sklizeny všechny oseté plochy. Na mnoho míst se zemědělci kvůli podmáčenému terénu nemohou stále dostat, doplnila. Obilí z takových polí nebude moci sloužit k potravinářským účelům a možná se s ním nebude moci ani krmit.

Den ode dne klesá kvalita sklízeného obilí i výnosy, zvyšuje se také výskyt plísní, poznamenala Hricová. Zemědělcům se tak sklizeň prodražuje a zhoršuje celkový výsledek žní.

Zemědělskému družstvu Čížová na Písecku chybí sklidit úrodu ze zhruba deseti procent polí. Některé plochy ale nejsou schopni sklidit, protože jsou podmáčené a kombajny tam zapadají, uvedl agronom družstva Zdeněk Vlášek. To bude pro družstvo znamenat velké ztráty. Čížovské družstvo hospodaří na více než 3800 hektarech, z toho přes 2900 hektarů tvoří orná půda, obiloviny pěstují na přibližně 60 procentech.


Zdroj: ČTK, 31. 8. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 22:13