Agris.cz - agrární portál

Telata do skupin již před odstavem

1. 9. 2010 | ÚZEI, Agronavigator.cz

Telata ve stáří 49 dní ustájená ve skupinách lépe zvládají odstav než zvířata déle ustájená individuálně. To jsou výsledky španělského výzkumu, v jehož rámci bylo 560 jaloviček ustájeno různým způsobem. V prvním experimentu bylo 320 telat do 49. dne věku dvakrát denně napájeno 2 litry MKN. Poté až do odstavu v 56. dni dostávaly ještě jedenkrát denně 2 l MKN. Polovina telat zůstala ještě 6 dní po odstavu v individuálních boxech, druhá polovina ve skupinách po osmi.

Ve druhém experimentu bylo 240 mláďat krmeno stejně jako v prvním experimentu, ale polovina telat byla již 49. den života umístěna do skupin po osmi a tam dále napájena. Druhá polovina byla přemístěna so skupinového boxu až 56. den po narození.

Výsledky: Telata, která byla přímo po odstavu umístěna do skupinového boxu dosáhla cílové hmotnosti o šest dní dříve a méně trpěla výskytem nemocí dýchacího traktu v porovnání s telaty ustájenými do skupinových boxů až 6 dní po odstavu. Ve druhém pokusu měla telata ustájená do skupinových boxů 49. den vyšší přírůstky a ve stáří 56. dnů se vyznačovala vyšší hmotností v porovnání s telaty přemístěnými v pozdějším období. Příčinou byl vyšší příjem tuhých krmiv. Zvířata umístěná do skupiny až 56. den však dosáhla v období mezi 56. až 64. dnem vyšších denních přírůstků než dříve přemístěná telata. Celkově se neprokázaly mezi dvěma experimenty probíhajícími v rozmezí od 49. do 112. dne věku telat žádné rozdíly s ohledem na četnost respiratorních onemocnění, ale počet těchto onemocnění u telat přemístěných již 49. den života byla nižší než u telat přemístěných až 56. den. Z toho vědci usoudili, že je smysluplnější telata přeřadit do skupinových boxů již 49. den po narození a tam začít s odstavem než je odstavovat v individuálních kotcích.


Zdroj: ÚZEI, Agronavigator.cz, 1. 9. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 19:39