Agris.cz - agrární portál

Pardubická výstava Koně v akci je zaměřena na české tradice chovu

1. 9. 2010 | ČTK

Na čtyři stovky koní z pěti zemí budou moci návštěvníci pardubického závodiště vidět během letošní mezinárodní výstavy Koně v akci. Od pátku do neděle 5. září se během ní představí nejrůznější plemena jezdeckých i pracovních koní a uskuteční se soutěže v práci s nimi. Tento ročník se zaměří na tradice českého chovu koní, řekl dnes novinářům zástupce ředitele pořádajícího Dostihového spolku Pardubice Michael Pejčoch.

"Letošní 12. ročník nese podtitul Království tradic, protože se bude konat také jubilejní 120. Velká pardubická. Chtěli bychom se zaměřit na tradice spojené s chovem koní, s prací s nimi a vyzdvihnout tradiční plemena důležitá zvláště pro Českou republiku," uvedl Pejčoch.

Akce začne v pátek odpoledne slavnostním průvodem po městě a programem pro děti. O víkendu se uskuteční například národní šampionáty klisen vybraných plemen, mistrovství plemene shetlandský pony a klisen českomoravského belgického koně. K vidění budou rovněž soutěže v těžkém tahu, v ovladatelnosti s kládou a v orbě. Pořadatelé vyhlásí také vítěze ankety Nejkrásnější kůň České republiky 2010.

Doprovodný program tvoří westernové jezdectví, bude jezdit Pony expres, skokové koně čeká Malá cena Pardubic, finále Ligy zemědělských škol a uskuteční se vozatajské soutěže.

V sobotu královéhradecký biskup Josef Kajnek vysvětí nový zvon pro Velkou pardubickou za přítomnosti 12 vítězů tohoto dostihu a čtyř vítězných koní. Zvon v minulosti zněl, když koně vběhli do cílové rovinky. V neděli pak bude arcibiskup Dominik Duka žehnat koním i jejich chovatelům. Detailní program bude průběžně zveřejňován na www.pardubice-racecourse.cz.


Zdroj: ČTK, 1. 9. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 22:57