Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulých dní – 31.8.2010

1. 9. 2010 | Agris

Zemědělci varují před zvyšujícím se dovozem potravin

Ministerstvo zemědělství představilo svůj plán úsporných opatření, který má mimo jiné zasáhnout tak zvané přímé platby. Zemědělci jsou tím zaskočeni, protože přímé platby znamenají částečné dorovnávání dotací na úroveň „starých“ zemích Evropské unie. „Zásadně lze odmítnout další škrty,“ řekl Deníku Zdeněk Houška ze Zemědělského družstva Skalka se sídlem v Lipí. Houška vzápětí uvedl hned několik důvodů pro svůj postoj.

Vyměňte šéfy Lesů ČR, žádají lesnické svazy

Konfederace lesnických a dřevozpracujících svazů (KLDS) vyzvala ministra zemědělství Ivana Fuksu k personálním změnám ve vedení státního podniku Lesy ČR. Důvodem je situace kolem tendrů na těžbu dřeva od roku 2011. Původní obří tendr v hodnotě 16 miliard korun, který kritizovali politici, ekologové, lesnické firmy a výhrady k němu měl antimonopolní úřad, Lesy zrušily v polovině května. Na podzim proto vypíšou jednoroční tendry na příští rok.

Žně stále pokračují, i když už je po dožínkách

Letošní žně stále nejsou u konce, přestože zemědělci o víkendu za účasti předních politiků oslavili na výstavě Země živitelka tradiční národní dožínky. Podle aktuální statistiky ministerstva zemědělství zbývá sklidit ještě 17 procent polí osetých obilím, výnosy jsou nižší než loni. Prezident Agrární komory Jan Veleba pro ČTK označil letošní žně za nejtěžší za posledních 40 až 50 let.

Lesnickým svazům se nelíbí tendry, požadují změny ve vedení Lesů ČR

Lesnické svazy dnes vyzvaly ministra zemědělství Ivana Fuksu k personálním změnám ve vedení státního podniku Lesy ČR. Nelíbí se jim totiž situace kolem tendrů na těžbu dřeva od roku 2011. Původní obří tendr v hodnotě 16 miliard korun, který kritizovali politici, ekologové, lesnické firmy a výhrady k němu měl antimonopolní úřad, Lesy České republiky (LČR) zrušily v polovině května. Na podzim proto státní podnik vypíše jednoroční tendry na příští rok.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 1. 9. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 10:28