Agris.cz - agrární portál

FAO mírně snížila odhad letošní sklizně obilí

1. 9. 2010 | ČTK

Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) mírně snížila odhad letošní celosvětové produkce obilí na 2,238 miliardy tun z předchozích 2,28 miliardy tun. Důvodem je hlavně pokles produkce pšenice, zvláště v Rusku. Navzdory poklesu však má být sklizeň třetí největší v historii a nad pětiletým průměrem. FAO současně uvedla, že její index cen potravin stoupl v srpnu na nejvyšší hodnotu za dva roky.

Sklizeň pšenice se má letos proti loňsku snížit o pět procent na 646 milionů tun. V předchozím odhadu FAO čekala sklizeň 651 milionů tun pšenice. Důvodem je hlavně nižší úroda v Rusku kvůli suchům. Organizace tento měsíc uvedla, že Rusko letos sklidí jen asi 42 až 43 milionů tun pšenice, což bude zhruba o třetinu méně než loni. Nižší úrodu v Rusku nevyrovná ani očekávaná vyšší sklizeň v USA a Číně. I u pšenice však má být sklizeň třetí největší v historii.

Naopak zvýšit se má letos sklizeň kukuřice, a to dokonce na rekord. Díky rekordní sklizni v Číně a USA má úroda činit 845 milionů tun. Sklizeň ječmene má ale klesnout o 22 procent na 129 milionů tun, nejníže za 30 let. Způsobí to převážně nižší produkce v zemích bývalého Sovětského svazu a Evropské unie kvůli nepříznivému počasí. Záplavy v Pákistánu přiměly FAO snížit odhad produkce rýže o pět milionů tun na 467 milionů tun.

FAO rovněž uvedla, že její cenový index potravin se v srpnu zvýšil již třetí měsíc za sebou a vystoupal na nejvyšší hodnotu za dva roky. Index, který měří měsíční změny ceny koše potravin složeného z obilovin, olejnin, mléka a mléčných výrobků, masa a cukru, stoupl v průměru na 175,9 bodu, což byla nejvyšší hodnota od září 2008. Ve srovnání s rekordem z června 2008 je však index stále nižší o 38 bodů. K srpnovém růstu nejvíce přispěly vysoké ceny pšenice, cukru a olejnin, napsala agentura Reuters.


Zdroj: ČTK, 1. 9. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 00:43