Agris.cz - agrární portál

Zemědělci na jižní Moravě mají kromě Znojemska většinou sklizeno

1. 9. 2010 | ČTK

Žně na jižní Moravě se chýlí ke konci. Zemědělci ve většině okresů Jihomoravského kraje mají téměř sklizeno, výjimkou je Znojemsko, kde jsou žně ještě v plném proudu. Farmáři si však stěžují na špatné a deštivé počasí, které ničí letošní úrodu. Vyplynulo to z jejich vyjádření pro ČTK.

Sklizeno je na Hodonínsku a Vyškovsku. Na Blanensku není sklizeno ještě zhruba deset procent úrody, na Břeclavsku zbývá asi pět procent, uvedli zástupci agrárních komor jednotlivých okresů. Podle nich bude letošní úroda průměrná nebo horší než loni.

"Dvacet procent osetých ploch zaniklo kvůli dešťům a povodním, oproti ostatním okresům na tom ale Hodonínsko není tak špatně," řekl předseda okresní agrární komory v Hodoníně Petr Chaloupka, který sám hospodaří na stovkách hektarů půdy. Podle něj také pokračující nepřízeň počasí brání sedlákům v tom, aby zaseli ozimou řepku, která měla být vyseta maximálně do 25. srpna. Do zimy musí vyrůst, aby chladnější počasí přečkala bez úhony. Podle Chaloupky to může být zárodek velkých problémů pro úrodu na příští rok.

Průměrnou úrodu hlásí podle místopředsedy okresní agrární komory Antonína Osičky i Břeclavsko. Hektarový výnos pšenice je tam podle něj pět tun, na Hodonínsku 5,4 tuny.

Pozitivní výsledky letošní sklizně neočekávali ani analytici. Podle červencového odhadu Českého statistického úřadu měla být v Česku zhruba o pět procent nižší než loňská a měla by činit 6,6 milionu tun z hektaru. V celém Česku zbývá sklidit ještě asi 17 procent polí osetých obilím, výnosy jsou nižší než loni. Vedení Agrární komory ČR označuje letošní žně za nejtěžší za posledních 40 až 50 let. Zemědělce zatím může částečně uspokojit cena obilovin. Zatímco před rokem se tuna potravinářské pšenice v Česku vykupovala v lepším případě za 2800 korun, dnes za ni obchodníci nabízejí zemědělcům i 4500 korun. Podle Agrární komory se to projeví ve zdražení pekárenských výrobků


Zdroj: ČTK, 1. 9. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 01:44