Agris.cz - agrární portál

Komise si chce pohlídat ceny komodit

2. 9. 2010 | E15 on line

Evropská komise chce mít pod kontrolou ceny důležitých plodin a surovin. Stěžejní opatření má spočívat ve stanovení horní cenové hranice, která by byla tabu pro velkoobchodníky při termínovaných obchodech. O tomto záměru unijního komisaře pro vnitřní trh Francouze Michela Barniera informoval včera německý deník Financial Times Deutschland.

„Mnohdy až brutální vývoj na některých trzích mají částečně na svědomí hráči z finančního světa,“ zdůraznil v Bruselu Barnier, jenž viní spekulanty z vyšroubování cen pšenice, sóji, kakaa, ropy a kovů. „Dosud chystaná pravidla pro dohled nad obchody s deriváty nestačí. Musíme zajít ještě dál,“ míní komisař.

Barnierův ohlášený boj proti spekulativním nákupům je v souladu s postojem francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, podle nějž obchodníci využívají nízkých úroků a vrhají se v očekávání vysokých výnosů na vybrané komodity. Bank of America Merrill Lynch spočítala, že od začátku roku stoupl objem investic tímto směrem o 20 procent na 200 miliard dolarů.

Česká agrární komora uznává, že stát nemá na omezení růstu cen přímé páky. „Růst cen může přibrzdit pouze nepřímo, a to prostřednictvím Státní správy hmotných rezerv, v nichž jsou uloženy plodiny jako třeba obilí. Pokud dá část zásob na trh, může tlak na stoupající cenu rozvolnit a její růst zpomalit. Kolik obilí je ve státních rezervách uloženo, stát nezveřejňuje,“ uvedl prezident komory Jan Veleba.

O dozoru by se podle něj mělo uvažovat pouze u některých komodit. „Pokud to komise plánuje, je to zřejmě kvůli vývoji na trhu s kakaem,“ dodal.

Veleba se zavedením stropů souhlasí. Je také pro zavedení podlahy pro výkupní ceny potravinářského obilí a masa. „Ceny pšenice v Česku nevznikají, na to jsme malý trh. Pokud je ale zřejmé, že pšenice bude kvůli dešťům výrazně méně, není možné, aby se výpadek nahradil nákupy za krvavé peníze,“ dodal.


Zdroj: E15 on line, 2. 9. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 03:22