Agris.cz - agrární portál

Pokuta 300.000 Kč pro Delta pekárny za maření kontroly platí

3. 9. 2010 | ČTK

Ústavní soud odmítl stížnost společnosti Delta pekárny proti rozhodnutí antimonopolnímu úřadu, kterým byla firmě uložena pořádková pokuta 300.000 korun. ČTK to zjistila z archivu rozhodnutí soudu. Případ souvisí s kartelem tří pekárenských společností Delta pekárny, Odkolek a Penam, který ÚOHS pokutoval částkou přes 50 milionů korun. Delta pekárny byly před lety sankcionovány za maření kontroly v sídle firmy. Mluvčí společnosti Delta pekárny Jaroslav Pomp nechtěl případ blíže komentovat s odkazem, že celá kauza kolem domnělé kartelové dohody pekárenských firem není ještě uzavřena.

Inspektorům antimonopolního úřadu neposkytly část emailové korespondence s tím, že ji firma považovala za soukromou. Zástupci firmy sami vybrali vhodnou poštu, ostatní označili za soukromou a nesdělili ani adresy odesílatelů. Poté navíc odmítli podepsat protokol o kontrole.

Proti pořádkové pokutě se Delta pekárny odvolaly postupně ke Krajskému soudu v Brně, Nejvyššímu správnímu soudu a následně i k soudu ústavnímu. Všechny instance námitky firmy zamítly. Ústavní soud nyní v rozsudku mimo jiné konstatoval, že soudy se případem řádně zabývaly včetně podaných námitek. Názor, že "statutární orgány v rámci daných okolností věci jednaly" za společnost Delta pekárny a nikoliv za sebe soukromě považuje Ústavní soud za logický a přiléhavý.

Pořádková pokuta 300.000 korun byla Delta pekárnám uložena pravomocně v roce 2006. V té době to byla nejvyšší možná pokuta, který za tento typ porušení zákona o ochraně hospodářské soutěže mohl ÚOHS uložit. Dnes se pokuty za podobná provinění mohou pohybovat již v řádu milionů korun. Dosáhnout mohou až deseti procent z ročního obratu firem.

Dosud nejvyšší pořádková pokuta 11,8 milionu korun byla uložena v roce 2008 společnosti Kofola, a.s. za neposkytnutí úplných, pravdivých a správných podkladů a informací v průběhu správního řízení. Pokutu snížil v srpnu 2009 předseda ÚOHS Petr Rafaj na 4,855 milionu.


Zdroj: ČTK, 3. 9. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 00:30