Agris.cz - agrární portál

Moldavské víno a ovoce nesmí do Ruska. Za trest?

3. 9. 2010 | Aktuálně.cz

Moldavská ekonomika je na tom nejhůře v Evropě, podle statistik jsou obyvatelé této bývalé sovětské republiky v průměru nejchudší na celém kontinentu.

Teď země dostává další úder. Rusko zastavilo dovoz moldavského vína a také velké části ovoce a zeleniny.

V oficiálním zdůvodnění Moskva oznámila, že moldavská vína kontrola neshledala dostatečně kvalitními a zelenina obsahuje příliš mnoho pesticidů.

Moldavsko je zemědělská republika a vinařství zaměstnává až pětinu obyvatelstva země (přičemž téměř čtvrtina Moldavanů pracuje legálně či nelegálně v Evropě, včetně České republiky).

Vzhledem k tomu, že velká část vývozu jde do Ruska, jde o vážný problém.

"Ze 136 firem, které dovážely zboží do Ruska, jich více než sto přišlo o licenci," uvedl moldavský ministr zemědělství Valeriu Cosarciuc.

Zatímco Moskva trvá na tom, že jde především o ochranu ruských spotřebitelů, v Kišiněvě to považují za politicky motivovanou odplatu.

Po parlamentních volbách loni v létě vystřídala komunisty u moci středopravicová koalice stran, které se orientují spíše na Evropskou unii než na Rusko.

Dočasným prezidentem byl zvolen Mihai Ghimpu. A navrhl, aby byl 28. červen v Moldavsku připomínán jako den sovětské okupace.

28. června 1940 pronikla Rudá armáda do Besarábie (části dnešního Moldavska), která do té doby patřila Rumunsku.

V poválečném uspořádání pak toto území zůstalo Sovětskému svazu až do jeho rozpadu v roce 1991, kdy Moldavsko vyhlásilo nezávislost.

"28. červen 1940 byl počátkem velké tragédie. Deportací, hladomoru a potlačování naší identity," uvedl k tomu Ghimpu.

Brzy po návrhu začalo Rusko mluvit o možném zákazu moldavského vína a pak k němu přistoupilo. Nyní následují restrikce na ovoce a zeleninu.

Moldavsko vyniká především produkcí sladkých a polosladkých vín. Běžně jsou k dostání i v českých obchodech a supermarketech.

Vinařství Cricova nedaleko Kišiněva se pyšní jednou z nejrozsáhlejších sbírek archivních vín v Evropě. Ironií osudu právě tady ve vinném sklípku slavil ruský premiér Vladimir Putin před sedmi lety své padesáté narozeniny.


Zdroj: Aktuálně.cz, 3. 9. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 15:37