Agris.cz - agrární portál

Sklizeň na Kroměřížsku poznamenala voda

3. 9. 2010 | Denik.cz

Většinu úrody mají už pro letošek zemědělci z Kroměřížska pod střechou. Nadšeni z ní však nejsou. Jak totiž při zahájení sklizně předpokládali, výrazně negativně se na ní podepsaly jarní povodně.

„Spokojenost se sklizní v celém regionu určitě není. Hektarové výnosy jsou nižší, také kvalita potravinářského obilí je v mnoha případech horší,“ povzdechl si ředitel Agrární komory Kroměříž Milan Hebnar.

Ke čtvrtku měli podle něj zemědělci sklizeno 99,7 procent osetých ploch. Povodně a podmáčení porostů mělo podle Hebnara na úrodu zásadní vliv. Na některých pozemcích prý totiž dokonce ještě dodnes stojí voda.

„Takové lokality proto nejsou stále pokoseny a úroda je prakticky zničena. Je nutné také říci, že v mnoha případech musely být prokopány ochranné hráze i silnice, aby nedošlo k zaplavení vesnic a lidských obydlí. Utrpěli jsme tím však škody, které nám nikdo nevrátí,“ poznamenal Hebnar.

Nejhorší úrodu zaznamenali zemědělci na Kvasicku, kde voda škodila nejvíce.

„Celkem jsme nesklidili tři sta dvacet hektarů, z toho sto devadesát hektarů tvořila pole s kukuřicí,“ vyčíslil předseda Zemědělského podniku Kvasicko Vojtěch Kubík.

Cena šla nahoru

Propad výnosů může podle něj všem regionálním zemědělcům vykompenzovat jen tržní cena. Ta šla totiž letos ve srovnání s loňskem výrazně nahoru.

„S ohledem na cenovou houpačku tak utržíme za jeden hektar více, za tunu pšenice nám totiž kupující zaplatí čtyři tisíce pět set korun, vloni přitom stál jen dva tisíce osm set,“ podotkl Kubík.

Na Morkovicku se s jarními povodněmi potýkat nemuseli, s úrodou jsou tam proto docela spokojeni. Ve srovnání s loňským rokem ale přece jen došlo rovněž k propadu.

„Ačkoliv jsme tu velkou vodu neměli, byla hodně vysoká spodní voda, kvůli které přišly vniveč jařiny, mezi které se řadí jarní ječmen, mák či len,“ vysvětlil Josef Uchytil, místopředseda Agrodružstvo Morkovice.

Mizernou úrodu by podle zemědělců neměli zákazníci v obchodech nijak pocítit.

„Mohou toho jedině zneužít mlynáři, pekaři, ale hlavně prodejci, kteří si navýší cenu za pečivo,“ uzavřel Vojtěch Kubík ze Zemědělského podniku Kvasicko.


Zdroj: Denik.cz, 3. 9. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 18:55