Agris.cz - agrární portál

Bedýnkový adresář nyní obsahuje již téměř 40 farem a klubů

4. 9. 2010 | bio-info.cz

V září 2010 aktualizovaný adresář Kam pro bedýnky obsahuje kompletní kontakty a popis 39 bedýnkových systémů a bioklubů v České republice. Adresář si na www.bio-info.cz od 20. dubna stáhlo nebo prohlédlo přes 15 500 zájemců.

Další tisíce lidí si adresář prohlédlo na stránkách Biospotřebitel.cz a Hnutí Duha, kteří se podíleli na jeho vzniku.

K začátku září byl adresář aktualizován o čtyři další bedýnkové systémy. Všechny čtyři pokrývají region Prahy a Středních Čech, jeden také Liberecký kraj.

Ukazuje se, že největší poptávka po bedýnkách je ve velkých městech: v Praze a městech Středočeského kraje prodává své bedýnky 18 farmářů z adresáře, v Brně 10. V Jihočeském, Olomouckém, Královehradeckém, Moravskoslezském a Libereckém kraji a kraji Vysočina,působí 3 bedýnkáři, v Ústeckém a Pardubickém jen po jednom. Někteří bedýnkáři zaváží své výpěstky do dvou či více regionů či krajů.

Nové přírůstky do adresáře

Bedýnky Dvůr: Tato skupina funguje kolem ekofarmy Dvůr Vyšínek u Zlonic u Prahy, která každý týden zaváží předplacenou část své úrody na Prahu 6. Nabízené produkty, například ovoce, zelenina, brambory, ořechy, byliny, mošty a vejce jsou v bio kvalitě.

"Bývalý panský dvůr ve Vyšínku je státem chráněnou kulturní památkou - při návštěvě můžete shlédnout barokní sýpku s původním interiérem z roku 1739, nebo se povozit na koni, chováme 4 koně," číká paní Alena Karafiátová, majitelka.

Bedýnky Hostivice: tento bedýnkový systém provozuje paní Markéta Černá ve své prodejně biopotravin BioHostivice. "Čerstvé bioprodukty bereme od pana Kořenka z biofarmy Ředhošti. Přibližně 45 zákazníků si pro bedýnky jezdí každý týden k nám do prodejny. Zájem je veliký a stoupá, ale produkční kapacita biofarmy nám nedovoluje přibrat další zákazníky, " říká paní Černá.

Bedýnky Country Life: Biobedýnky Country Life nabízejí zákazníkům sezónní biozeleninu, která byla vypěstována na ekofarmě Country Life v Nenačovicích u Berouna nebo na jiných tuzemských ekofarmách.

"Biobedýnky Country Life si zákazníci mohou objednávat ve dvou velikostech - malá za 200 Kč a velká za 400 Kč. Složení a bohatost bedýnek se liší podle toho, co se právě na poli a v sadu sklízí," říká Helena Mišková z firmy Country Life.

Biocontent: Čerstvou biozeleninu a ovoce ze svého Hospodářství Heřmánky poblíž České Lípy každý druhý týden rozváží svým zákazníkům paní Zuzana Macurová. "Hospodářství Heřmánky se nachází v nádherné krajině Kokořínské chráněné oblasti s výhledem na zdejšího velikána Vlhošť. Zavážíme bedýnky do Benátek nad Jizerou, Mnichova Hradiště a Mělníka, další odběrná místa v našem regionu hledáme, říká Zuzana Macurová.

K 1. září aktualizovaný adresář Kam pro bedýnky si můžete prohlédnout zde.


Zdroj: bio-info.cz, 4. 9. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 11:02