Agris.cz - agrární portál

FAO svolala na 24. září kvůli růstu cen obilí mimořádnou schůzku

3. 9. 2010 | ČTK

Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO) dnes svolala na 24. září mimořádné zasedání svého mezivládního výboru pro obilí. Agentura OSN tím reaguje na výrazný růst cen obilí, který vyvolává obavy z opakování potravinové krize před dvěma lety.

Mluvčí FAO Christopher Matthews uvedl, že zasedání se zřejmě uskuteční v římském ústředí organizace. Dodal, že značný počet členských zemí vyjádřil obavy z nové krize zdražování základních potravin v důsledku neúrody obilí v řadě zemí světa.

Kvůli špatné úrodě pšenice a dalších obilovin se během léta dostala cena pšenice nejvýše od léta 2008, kdy se vyšplhala na rekordní úroveň. To již v některých zemích vedlo ke zdražování chleba a dalších základních potravin, což ohrožuje obyvatelstvo rozvojových zemí. Tento týden vypukly bouře a násilné střety v Mosambiku a neklid byl zaznamenán v Egyptě, Srbsku i v Pákistánu, kde rozsáhlé povodně zničily pětinu tamní úrody.

Rusko, kde má letos sklizeň obilí kvůli dlouhému letnímu suchu a požárům klesnout o třetinu, minulý měsíc zakázalo vývoz obilí do konce roku a ve čtvrtek premiér Vladimir Putin prohlásil, že zákaz bude prodloužen až do konce příští sklizně. Ruský zákaz vývozu, který naruší světový trh s obilím, podstatně přispěl k letnímu růstu cen. Rusko bylo v posledních letech třetím největším vývozcem obilí na světě.

Expeti FAO však zdůrazňují, že letošní situace je podstatně odlišná od roku 2008, kdy se kvůli rekordně vysokým cenám ropy a prudce rostoucí produkci biopaliv světové zásoby obilí dostaly nejníže od počátku 80. let. Světové ceny pšenice jsou nyní proti předloňským maximům zhruba poloviční.


Zdroj: ČTK, 3. 9. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.04.2024 21:41