Agris.cz - agrární portál

Vloni přibylo 100 ekofarem, teď jich je kolem 250

6. 9. 2010 | Denik.cz

Na konci minulého roku bylo na tradičně zemědělské Vysočině kolem 220 ekofarem se zhruba 13.700 hektary půdy.

Na Vysočině během loňska přibylo kolem 100 ekofarem a jejich počet se tak téměř zdvojnásobil. V republikovém srovnání kraj vykázal nadprůměrný přírůstek těchto hospodářství. Zemědělci přecházejí na šetrné hospodaření i v tomto roce. Podle odhadu ministerstva zemědělství teď v kraji funguje kolem 250 ekofarem, v celém Česku jich letos v srpnu bylo evidováno 3500.

Na konci minulého roku bylo na tradičně zemědělské Vysočině kolem 220 ekofarem se zhruba 13.700 hektary půdy. V meziročním porovnání stoupl počet farem skoro o 90 procent, zatímco v celé zemi to bylo o necelou polovinu, řekl ČTK Tomáš Klejzar z regionálního centra svazu PRO-BIO.

„Konvenční zemědělci už si dokázali spočítat, že když přejdou na ekologické hospodaření, budou na tom ekonomicky líp,“ vysvětlil. Kromě vyšších dotací k tomu podle něj přispívá i to, že se produkty z ekofarem dají prodat výhodněji.

V minulém roce sice klesla cena i u bioprodukce, ale propad podle Klejzara nebyl tak velký jako u komodit z běžného zemědělského podniku. „V kraji je stále větší poptávka než nabídka u zeleniny, dobře jsou na tom i mléčné produkty,“ poznamenal. Dobře se podle něj dá prodat i obilí v biokvalitě, ale za nižší ceny než dřív.

V porovnání s ostatními kraji, kde se biofarmáři mnohem víc zabývají pastevectvím, je v ekologickém zemědělství na Vysočině podstatně vyšší podíl orné půdy. Vyrábí se tu proto větší množství potravin pro konečného spotřebitele. Šetrně se v kraji pěstuje zelenina, brambory i obilí. Chovají se ovce, kozy a krávy. Lidé si kromě masa mohou koupit i mléčné výrobky a biovejce. V kraji funguje biomlýn v Březníku na Třebíčsku, v Sasově u Jihlavy byla letos otevřena první jatka v Česku, která budou kromě skotu porážet i ekologicky chovaná prasata.

S nabídkou regionálních ekofarem se lidé mohou seznámit během tradiční akce Září – Měsíc biopotravin a ekologického zemědělství. Jarmarky a akce zaměřené na představení místní produkce se budou konat v Třebíči, Náměšti nad Oslavou, Humpolci, Velkém Meziříčí, Žďáru nad Sázavou a 9. října také v krajské Jihlavě. Zájemci se mohou podívat i na farmy. Například kozí farma v Ratibořicích na Třebíčsku se otevře 25. září.


Zdroj: Denik.cz, 6. 9. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 17:31