Agris.cz - agrární portál

Hlavně nic nešidit, říká řezník

7. 9. 2010 | Denik.cz

Zákazníci více důvěřují potravinám od malovýrobců a drobných živnostníků.

Ti sice leckdy nemohou konkurovat velkým řetězcům cenou, na oplátku ale často nabízejí nekompromisní kvalitu. „Nakupuji i v hypermarketech, ale někdy se mi tam zdá maso takové bez barvy a jakoby oslizlé. Raději chodím sem, kde na uzenině hned poznám, že je opravdu čerstvá. Nějaká ta koruna navíc už nehraje roli,“ uvedla například chrudimská důchodkyně při odchodu z jednoho ze zdejších menších řeznictví.

Chutná paštika s medvědím česnekem

I výrobci na Chrudimsku totiž nabízejí „nešizené“ uzeniny a masné výrobky. Že chutnají skvěle, o tom se přesvědčili také hosté čtvrtého ročníku soutěže „Mls Pardubického kraje“. Ti ocenili třeba „Radní rolku“ nebo „Paštiku s medvědím česnekem“ od řezníka a uzenáře Ladislava Francouze.

„Jde o klasickou játrovou paštiku s velkým podílem jater, do níž mícháme medvědí česnek. To je bylina, která běžně roste i v našich lesích, my ji ale kupujeme z dovozu,“ popisuje výrobek úspěšný uzenář, jehož „Radní rolku“ ocenila v Pardubicích rovněž odborná porota. „Snažil jsem se vychytat technologii rolky tak, aby v nákroji zůstala potřebná pevnost, křehkost i šťavnatost,“ vysvětluje Francouz tajemství svého úspěchu.

Jako za starých časů

Mezi vítěze se zařadila rovněž „Uzená pečeně“ a „Staročeská uzenka“ z Řeznictví a uzenářství Pavla Hubeného z Bylan. „S uzeným jsme u odborníků vyhráli již podruhé, letos poprvé nás ale ocenili také návštěvníci,“ pochvaluje si Hubený. A jeho recept na dlouhodobý úspěch? „Nic nešidíme, vyrábíme jako za starých časů. Maso na uzené nevaříme, pouze udíme. Nepoužíváme ani žádné nástřiky a plnidla,“ dodává Hubený.


Zdroj: Denik.cz, 7. 9. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 16:52