Agris.cz - agrární portál

SZPI po povodních prověřila 313 firem, nenašla problémy

7. 9. 2010 | ČTK

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) nenašli po srpnových povodních v Libereckém a Ústeckém kraji v obchodech a výrobnách žádné poškozené potraviny. Všechny byly zlikvidovány, sdělila ČTK mluvčí SZPI Martina Šmídtová. Inspekce zkontrolovala 313 provozoven.

Rozsáhlejší kontroly byly provedeny v Libereckém kraji, kde se týkaly 188 firem, v Ústeckém bylo prověřeno 125 provozovatelů. Přímo vodou bylo zasaženo 74 provozovatelů, výpadky proudu postihly 66 společností.

"V průběhu kontrol se inspektoři nesetkali s tím, že by některý provozovatel omýval potraviny zasažené povodňovou vodou nebo takové prodával," řekla ČTK Šmídtová. Inspektoři SZPI řešili dva podněty od občanů, které se týkaly případného omývání poškozených potravin. Oba se ukázaly jako neoprávněné. Pokud došlo k poškození potravin, ať už přímo vodu nebo výpadkem proudu, vždy byly podle Šmídtové zlikvidovány nebo se na jejich likvidaci pracovalo.

V některých provozovnách, které kontroloři SZPI navštívili, se stále odstraňovaly škody, některé byly stále zavřené. Provozovny, které byly méně zasažené, již také svůj provoz obnovily.

Podle Šmídtové se v oblastech poškozených záplavami inspektoři nesoustředili pouze na represivní zásahy. "Vždy se snažíme také pomáhat, především radou a osvětou, mimo jiné i prostřednictvím obecních úřadů," dodala Šmídtová. Osvěta i spolupráce s obecními úřady, hygieniky a veterináři podle ní v obou zasažených krajích fungovala velmi dobře. Možná proto k žádnému porušení bezpečnosti potravin nedošlo.


Zdroj: ČTK, 7. 9. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 16:40