Agris.cz - agrární portál

Analytici předpovídají růst světových cen kukuřice až o 20 procent

7. 9. 2010 | E15 on line

V období příštích třech až šesti měsíců by se mohly světové ceny kukuřice zvýšit oproti současnému stavu až o 20 procent na zhruba 5,3 amerického dolaru za bušl (25,4 kilogramu). Předpokládají to ve své aktuální prognóze analytici společnosti Colosseum.

Podle analytika Petra Čermáka patří mezi hlavní důvody rostoucí poptávka po této komoditě ve světě, i díky produkci biopaliv, nízké zásoby a rostoucí spotřeba masa v Číně. „Poptávka po kukuřici rostla v poslední dekádě o tři procenta,“ konstatuje Čermák. Celková výše celosvětových zásob se ale podle něj pohybuje v současnosti na podobných úrovních jako v 90. letech. V loňské sezóně dosáhly zásoby 139 milionů tun, letos by se měly zvýšit jen na 139,2 milionu tun. Tím také letos dojde k poklesu poměru světových zásob ke spotřebě na 16,77 procenta, zatímco v minulosti činil tento podíl 29 procent.

Analytik také očekává rostoucí spotřebu kukuřice v Číně, kromě propadu tamní produkce také kvůli rostoucí výrobě krmných směsí pro hospodářská zvířata. V Číně totiž roste spotřeba masa, oproti USA je tam nyní ani ne poloviční a oproti EU asi šedesátiprocentní. Kukuřice bude také podle Čermáka nahrazovat drahou pšenici, jejíž cena v posledních několika týdnech vystřelila raketově vzhůru a posílila o desítky procent. A kromě toho je kukuřice komoditou pro výrobu biopaliv.

„Jednou ze zemí, kde se většina bioetanolu vyrábí z kukuřice, jsou Spojené státy. Produkce etanolu ve Spojených státech se k 27. srpnu pohybovala na úrovni 856 tisíc barelů denně a v posledních týdnech roste,“ podotýká Čermák.


Zdroj: E15 on line, 7. 9. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 15:32