Agris.cz - agrární portál

Na Plzeňsku skončily žně, úroda bude podle odhadů farmářů nižší

7. 9. 2010 | ČTK

V Plzeňském kraji dnes končí žně, obilí i řepka by měla být sklizena z 99 procent polí v regionu. Zemědělci po loňských ztrátových výkupních cenách všech komodit hlásí minimálně o deset až 15 procent nižší výnosy. Naopak výkupní ceny oproti loňsku jsou vyšší, u pšenice o desítky procent. Farmáři v regionu by měli letos hospodařit vyrovnaně. Mléko, které loni táhlo zemědělce do velké ztráty, je na tom nyní o korunu až o 1,50 koruny na litru lépe, řekl ČTK šéf krajské agrární komory Jaroslav Šíma. Žádné farmy v regionu nekrachují.

U pšenic a ozimých ječmenů nebyl pokles výnosů tak velký a nepřesáhne deset procent. U pšenice by se měl pohybovat kolem pěti tun z hektaru. "Cena krmné pšenice se nejprve do začátku srpna zvýšila ke 4000 Kč/t, od poloviny srpna spadla na 3300 až 3400 Kč, když se zjistilo, že zbytek, který zůstal na poli po deštích, bude všechen krmný," uvedl Šíma.

Cena potravinářské pšenice naopak roste a nyní se blíží k 5000 Kč/t, což je meziročně o desítky procent více. "Cena už ale byla i vyšší. V roce 2008 se blížila 6000 Kč/t," řekl Šíma. Potravinářské pšenice z letošní sklizně podle něj bude méně, a proto míří ceny výše. Podle Šímy lze těžko odhadnout, zda bude lepší pro farmáře si obilí ponechat a čekat. "Já bych za 5000 korun prodával," dodal.

V červenci byla vedra a sucha a po nich přišly velké srpnové srážky a chladno. "Bylo jednou tolik vody za srpen, než je letitý průměr," uvedl Šíma. Také proto bude hodně scházet jarní ječmen. "V západní Evropě není a v Česku se nestačil všechen sklidit v termínu," řekl Šíma. Po deštích už není jeho kvalita sladovnická, ale krmná, kvůli tomu, že klíčí. Kvůli jeho nedostatku se výkupní cena vyšplhala přes 4000 Kč/t.

Propad výnosů je také u řepky, která se pohybuje pod třemi tunami z hektaru a loni jí bylo minimálně o deset procent více. "Cena nad 8000 Kč/t je dobrá, a zemědělci ví, že neprodělali. My jsme za tuto cenu prodali už ve žních. Současná cena je ještě vyšší," uvedl Šíma, šéf velkého podniku Alimex Nezvěstice.

Letošní sklizeň nebyla podle něj žádnou tragédií. "Spatné je ale to, že došlo k jejímu posunu i k pozdějšímu setí ozimů. Například řepka, která by měla být zasetá do 20. až 25. srpna, ještě všude není. Setí ozimého ječmene začíná až teď a navíc mají přijít opět deště. Po něm se má zasít pšenice, která se zřejmě také opozdí. Agrotechnické lhůty potřebné pro kvalitní růst obilí pro příští žně se tedy zkrátí.

Podle agronoma Příkosické zemědělské Josefa Kasla není úroda oproti minulým letům nijak dramaticky nižší, i když pšenice a ječmene je letos méně. Farmáři na severu Čech jsou na tom výrazně hůře, dodal.

Ceny obilí ovlivnily zprávy o požárech z Ruska a Ukrajiny a ani na západě Evropy nebyla podle Šímy úroda moc dobrá.


Zdroj: ČTK, 7. 9. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 12:07