Agris.cz - agrární portál

FAO: Opakování potravinové krize nehrozí, trhy jsou rozkolísané

8. 9. 2010 | ČTK

Opakování světové potravinové krize z roku 2008 s hladovými bouřemi v řadě rozvojových zemí se ani přes neúrodu v Rusku nyní nerýsuje a letošní globální sklizeň obilovin bude třetí nejvyšší v historii. Uvedla to Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO). Potravinová agentura OSN však upozornila, že trhy a ceny zůstanou rozkolísané, a vyzvala mezinárodní společenství, aby se pokusilo tuto nestabilitu zmírnit.

"Prvky krize se nyní neobjevují. V budoucích letech však budeme pravděpodobně zažívat více otřesů na trzích než nyní," uvedl na webových stránkách FAO náměstek generálního ředitele organizace Hafez Ghanem.

Podle FAO zvyšují rozkolísanost trhů potravinových komodit tři faktory - rostoucí produkce v zemích kolem Černého moře, kde přitom výnosy od jedné sezony ke druhé často výrazně kolísají, extrémní počasí jako dlouhá sucha nebo deště a sílící význam spekulativních investorů na komoditních trzích.

"Vzhledem k významu potravinových trhů pro boj s hladem a zajištění ekonomické stability se FAO domnívá, že mezinárodní společenství, zřejmě pod vedením G20, by se mělo začít zabývat tím, jak zvýšenou rozkolísanost řešit," řekl Ghanem. Podle něj by se tyto diskuse měly zaměřit na zlepšení tržní regulace, vybudování náležité úrovně krizových zásob a zajištění hladkého fungování mezinárodního obchodu s potravinami.

Představitel FAO upozornil, že vlády by neměly přijímat opatření typu zákazů exportu, protože tím jen vytvářejí na trhu nestabilitu. Zákaz vývozu obilí uplatňuje od poloviny minulého měsíce Rusko, které zasáhla sucha a produkce obilí zde letos zřejmě klesne zhruba o třetinu. Ruský zákaz exportu však minulý měsíc přispěl k růstu cen pšenice na dvouleté maximum.

FAO minulý týden svolala na 24. září mimořádné zasedání svého mezivládního výboru pro obilí. Agentura OSN tím reagovala na výrazný růst cen obilí, který vyvolává obavy z opakování potravinové krize před dvěma lety. Kvůli špatné úrodě pšenice a dalších obilovin se během léta dostala cena pšenice nejvýše od rekordních maxim z léta 2008. Pšenice je ale i tak proti roku 2008 zhruba o polovinu levnější a globální zásoby obilí jsou podle FAO proti roku 2008 vysoké.


Zdroj: ČTK, 8. 9. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 05:37