Agris.cz - agrární portál

Diplomatický úspěch v pojištění myslivců

9. 9. 2010 | ASZ

Zcela konkrétní příspěvek k rozvoji venkova a podpoře v ČR velmi rozšířeného hobby myslivosti vyjednala s Českou pojišťtovnou služebně mladá, ale jinak velmi aktivní Myslivecká unie ČR. Výsledkem je dohoda, která skýtá myslivcům v ČR vůbec nejlevnější systémové pojištění ze všech zájmových a sociálních komunit, které u nás působí. Na projektu se neméně aktivně podílela i Asociace soukromého zemědělství ČR, která zprostředkování tohoto pojištění již nabízela na svém stánku v rámci agrosalónu Země živitelka.

Z pohledu myslivců jde o dost mimořádný diplomatický úspěch. Dohoda Myslivecké unie s Českou pojišťovnou totiž umožňuje pojištění při výkonu myslivosti, loveckých zbraní a loveckých psů, ale i slevy na pojištění motorových vozidel či domácností – to vše za roční poplatek 319 korun. To v praxi znamená snížení současné pojistné částky v oblasti myslivosti o 500 korun, což je, jak říkají členové myslivecké unie, doslova cenová bomba. Podstatné přitom je, že uvedeného pojištění může kromě členů myslivecké unie využít také členská základna Českomoravské myslivecké jednoty (ČMMJ). Což je ovšem logické, ČMMJ stále představuje organizaci sdružující většinu myslivců v ČR, její postavení ale není zdaleka tak dominantní, jak tomu bylo ještě před několika lety. Mimo jiné i díky stále sílícím aktivitám Myslivecké unie, která za doslova několik měsíců své existence dojednala konkrétní pomoc nejen pro myslivce, zatímco myslivecká jednota ne. Počet myslivců v ČR v poslední době stále klesá, především se ale zužuje členská základna ČMMJ, zatímco v případě myslivecké unie jde o opačný proces. Ten by mohl dostat uvedeným výhodným kolektivním pojištěním daloší impulz. Konkrétní čísla v současné době nikdo nezná nebo alespoň nezveřejňuje, podle kvalifikovaných odhadů je ale u nás v současné době zhruba 110 000 myslivců, přičemž zdaleka ne všichni jsou organizováni v ČMMJ.

Zpět ale k pojištění za 319 korun. To se vztahuje na odpovědnost za škody způsobené při výkonu práva myslivosti a škody způsobené loveckým psem nebo dravcem jak při výkonu myslivosti, tak mimo něj. Pro členy organizací sdružených pod Mysliveckou unií se dále vztahuje na pojištění loveckých zbraní a její členové mohou také využít desetiprocentní slevy na pojištění při léčení loveckého psa, jeho úrazu či úhynu. Kromě toho mohou myslivci i jejich rodinní příslušníci čerpat významné slevy při klasickém pojištění – 15 procent při pojištění domácností, staveb a motorových vozidel. No, nekupte to.

Petr Havel


Zdroj: ASZ, 9. 9. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.04.2024 15:29