Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 8. 9. 2010

9. 9. 2010 | Agris

Produkce mléka se opět začíná vyplácet, farmáři mají za litr 7,50 Kč

Výroba mléka se po loňských opět začíná vyplácet. Výkupní ceny za litr letos vzrostly skoro o dvě koruny na nynějších 7,50 korun, což už podle zemědělců pokrývá výrobní náklady, a ještě by se měly mírně zvyšovat. Loni na podzim farmáři na protest proti nízkým výkupním cenám vylévali mléko do polí. Agrární komora se nyní zaměřuje hlavně na propagaci domácích produktů u spotřebitelů v Česku.

Nový přístup EU k pěstování GMO

Geneticky modifikované organismy (GMO) jsou organismy (např. rostliny a živočichové), u kterých byly genetické charakteristiky uměle modifikovány tak, aby získaly novou vlastnost. Potraviny a krmiva, které obsahují nebo jsou složeny z takovýchto GMO nebo jsou vyrobeny z GMO se nazývají geneticky modifikované potraviny a krmiva. Aby se zajistilo, že vývoj moderní biotechnologie a specifičtěji GMO probíhá naprosto bezpečně, vytvořila EU legislativní rámec regulující GM potraviny a krmiva v EU.

FAO: Opakování potravinové krize nehrozí, trhy jsou rozkolísané

Opakování světové potravinové krize z roku 2008 s hladovými bouřemi v řadě rozvojových zemí se ani přes neúrodu v Rusku nyní nerýsuje a letošní globální sklizeň obilovin bude třetí nejvyšší v historii. Uvedla to Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO). Potravinová agentura OSN však upozornila, že trhy a ceny zůstanou rozkolísané, a vyzvala mezinárodní společenství, aby se pokusilo tuto nestabilitu zmírnit.

Všecky švestky mají pecky, s některými je i zábava

Spotřeba ovoce a zeleniny v České republice povážlivě klesá, zatímco počet dětí ohrožených obezitou nebezpečně roste. Kampaň „Ovoce do škol“ má za cíl podpořit oblibu ovoce a zeleniny mezi dětmi. Do projektu se zapojily téměř tři tisíce škol; pro všechny základní školy v Česku, kterých je přes čtyři tisíce, ministerstvo zemědělství připravilo ještě CD plné veselých vitamínových písniček „Všecky švestky mají pecky“.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete v rubrice Úplné zpravodajství


Zdroj: Agris, 9. 9. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.04.2024 16:01