Agris.cz - agrární portál

Jak zacházet s medem

9. 9. 2010 | SVS ČR

V poslední době je stále více oblíbený včelí med světlý, tj. květový (známý také pod označením nektarový). Kdo si jej koupí, připomínáme, že nejlépe přímo od včelaře, kdy má zákazník i dobrý pocit z toho, že ví, ze kterých lokalit med pochází, toho často překvapí, že med brzy krystalizuje (neboli jak se také říká, cukernatí). Tedy pokud není pastový („našlehaný“ do podoby pasty).

Setkáváme se s otázkami, jak dosáhnout toho, aby med opět „tekl“. Známou praxí je sklenici s medem prohřát ve vodní lázni, dokud se krystaly nerozpustí, teplota medu nemá překročit 40 – 50 °C. Samozřejmě nevařit! Pouhým zahřátím se kvalita medu nikterak nesníží. Takto lze med „ztekutit“ i vícekrát.

A je možné zkrystalizovaný med rozehřát v mikrovlnné troubě? To už je velmi diskutabilní. Nevhodnost takového počínání prověřili například ve Výzkumném ústavu včelařském v Dole u Libčic nad Vltavou. Ohřev v mikrovlnné troubě je poměrně razantní a hlavně nerovnoměrný (to je ovšem závislé na typu trouby). Několikaminutový ohřev v mikrovlnce by se dal zhruba srovnat s klasickým ohřevem ve vodní lázni, nicméně velmi snadno u medu dojde k přehřátí a tím k jeho znehodnocení. Proč ale med dávat do mikrovlnky? Šetrné ztekucení ve vodní lázni je velmi jednoduché a dlouhodobě prověřené.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR


Zdroj: SVS ČR, 9. 9. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 02:25