Agris.cz - agrární portál

Rybáři chystají výlov největšího českého rybníku Rožmberk

9. 9. 2010 | ČTK

Po dvou letech se opět vyloví největší český rybník Rožmberk. Výlov vodního díla, které se nachází u Třeboně na Jindřichohradecku, se uskuteční od 8. do 10. října. ČTK to řekl ředitel třeboňského rybářství Jan Hůda.

Výlov Rožmberka představuje také velkou atrakci pro veřejnost. "Je o něj pokaždé velký zájem," uvedl Hůda. Třeboňští rybáři proto chystají pro veřejnost doprovodný program, jehož detaily teprve upřesní.

Přestože se jedná o největší český a podle některých parametrů i největší světový rybník, neodpovídá tomu odhadovaný výnos. "Z rybářského pohledu to totiž není nikterak zajímavý rybník," řekl Hůda. V přepočtu na jeden hektar prý dokonce patří mezi podprůměrné rybníky. Podle Hůdy se dá očekávat výnos z Rožmberku zhruba 150 tun ryb. Zhruba 85 procent z toho tvoří kapři.

Výlov potrvá tři dny proto, že se jedná o velkou vodní plochu. "Časově je to náročná akce a navíc jsme ji rozložili do pátku, soboty a neděle také kvůli tomu, aby to mohlo sledovat více lidí," řekl ředitel třeboňského rybářství.

I když se z rybářského hlediska jedná o podprůměrný rybník, Hůda vidí přednosti Rožmberka v jiné věci. "Po vodohospodářské stránce je to naprosto geniální dílo," řekl. Dokazoval to například fakty z letošních srpnových povodní. Tehdy hladina na Lužnici a jejích přítokových řek několikanásobně stoupla, ale právě díky Rožmberku voda nezatopila nedaleké sedmitisícové město Veselí nad Lužnicí. "Rožmberk dokázal několik dní udržet až osm milionů kubíků vody," uvedl Hůda.

Rybník navrhl v 16. století známý stavitel Jakub Krčín z Jelčan. Na realizaci se podílelo zhruba 800 dělníků. "My sice teď mluvíme o Rožmberku jako o rybníku, ale správně by se měl nazývat údolní nádrží," řekl Hůda. Rozloha Rožmberku je 489 hektarů, při velkých povodních v roce 2002 se hladina rozlila až do plochy 2000 hektarů.

Rybníkem protéká řeka Lužnice. Aby její silný proud Rožmberku neublížil, část Lužnice je odkloněna do vybudované Nové řeky, která odvádí vodu kolem Rožmberka do Nežárky. "Z mnoha ohledů se zkrátka jedná se o velmi unikátní dílo," řekl o Rožmberku ředitel třeboňského rybářství.


Zdroj: ČTK, 9. 9. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 12:21