Agris.cz - agrární portál

Neúroda ovoce Stocku problémy nezpůsobí

10. 9. 2010 | Denik.cz

Velmi špatná úroda ovoce nezpůsobí letos největšímu českému výrobci lihovin, plzeňskému Stocku, problémy. Neomezí výrobu hruškovice ani slivovice. Firma má zásoby z minulé sklizně a v případě neúrody nakupuje ovoce v cizině.

Naopak pěstitelské pálenice vyrobí výrazně méně lihovin než loni. Půjde o jednu z nejhorších sezon za posledních deset až 15 let, řekl výrobní ředitel Stocku a prezident Unie destilatérů ČR Václav Šitner. Zatímco loni vyrobilo přes 500 českých pálenic 5,8 milionu litrů absolutního alkoholu, letos to bude polovina, možná i méně, a musí spoléhat z 90 procent na jablka.

Třešně, meruňky ani švestky nebudou

"Třešně se letos neurodily v celé Evropě. U meruněk to byl na Moravě i Slovensku propadák, který nenastal deset až 15 let," řekl. Také švestky nebudou. Zahradníci tvrdí, že stromy po loňské rekordní úrodě odpočívají. I hrušek bude velmi málo. Podzimní hrušky budou zhruba na 20 až 30 procentech standardního roku, dodal.

Stock nakupuje hrušky výhradně od pěstitelů z Čech a Moravy. "Ani letos je nebudeme dovážet. Snažíme se nakupovat v sezonách, kdy to ovoce opravdu je," dodal Šitner. Podnik nemá nikdy zásoby vyčerpané, ale pokud by byl špatný také příští rok, tak by byly ohrožené. Nějaké hrušky ale letos vykoupíme zase z Čech a Moravy, uvedl. Firma má dlouhodobé smlouvy s velkovýkupnami a velkopěstiteli.

Nejlepší hruškovice v prestižní soutěži

Také díky kvalitě českého ovoce se stala před několika dny Hruškovice Stock Excellent nejlepší hruškovicí tradičního vizovického koštu, jedné z nejprestižnějších soutěží výrobců ovocných destilátů v ČR. Nápoj, který byl uveden na trh v roce 2007, předčil 151 hruškovic včetně domácích výrobců z vlastních hrušek. Firma tak uspěla s produktem, který si každý může koupit v obchodě či restauraci.

Také švestkami se Stock předzásobil, i když část ovoce bude muset nakoupit. Kromě ČR se zaměří hlavně na Srbsko a Maďarsko, dominantní pěstitelské země, i když i tam je také letos markantně menší úroda. Stock vyrábí ročně 50.000 až 100.000 litrů hruškovice a každé ze tří druhů slivovic také po 50.000 až 100.000 litrech. Podnik loni prodal celkem 27,99 milionu litrů lihovin.


Zdroj: Denik.cz, 10. 9. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.04.2024 03:27