Agris.cz - agrární portál

Jihokorejští zemědělci žádají vládu, aby zase posílala rýži KLDR

10. 9. 2010 | ČTK

Asi 3000 zemědělců dnes demonstrovaly v několika jihokorejských městech s požadavkem, aby vláda opět začala posílat Severní Koreji rýži. Mohl by se tím zastavit propad ceny této zemědělské komodity způsobený nadúrodou a poklesem její spotřeby v Jižní Koreji, napsala agentura AFP.

Jihokorejský prezident I Mjong-bak rozhodl po svém zvolení v roce 2007, že přestane posílat do KLDR potravinovou pomoc, dokud severokorejský komunistický režim nebude souhlasit se zastavením svého jaderného programu. Do té doby posílal Soul svému zbídačenému severnímu sousedovi každoročně asi 400.000 tun rýže.

"Obnovit posílání rýže do Severní Koreje je vhodným prostředkem ke stabilizaci cen rýže a zlepšení vzájemných vztahů mezi oběma státy," řekl dnes AFP mluvčí Ligy korejských rolníků Kang Sok-čan.

Kvůli každoročnímu poklesu spotřeby rýže, kterou Jihokorejci nahrazují masem a zeleninou, vykupuje vláda od zemědělců část úrody. Letos však bude zřejmě rekordní úroda, a pokud se Soul nezbaví alespoň části svých zásob, bude mít ve svých sýpkách již téměř 1,5 milionu tun rýže, což je dvojnásobek bezpečné rezervy pro případ nouze.

Izolovaná Severní Korea naopak trpí nedostatkem základních životních potřeb, včetně jídla. Podle některých zpráv je s příchodem letošního podzimu KLDR na pokraji nejhorší potravinové krize od hladomoru, který ji postihl ve druhé polovině 90. let minulého století.


Zdroj: ČTK, 10. 9. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 02:57