Agris.cz - agrární portál

Vinaři představili unikátní burčákomat

12. 9. 2010 | Denik.cz

Tajné testy předcházely představení nového patentu burčákomatu. Nápad si mohli lidé prohlédnout v pátek.

Přinést si domů vinný mošt a pozorovat, jak z něj vzniká burčák. Takovou radost už nebudou mít pouze vinaři, ale každý, kdo si mošt načepuje ze speciálního přístroje. Burčákomatu. S převratnou novinkou přišlo vinařství Chateau Lednice, které na svůj stroj dokonce získalo patent.

„Nápad vznikl na území Mendelovy univerzity v Lednici. Efekt spočívá v tom, že připravíme tvrdě odkalený základový burčák, tedy mošt. Tím odstraníme veškeré těžké kovy, která by tam mohly být z postřiků. Pak přidáme kulturní zákvas podle jednotlivé odrůdy a znovu se všechno podchladí. Mošt tedy vůbec nepustíme do teploty nad pět stupňů Celsia,“ přiblížil ochlazovací princip jednatel firmy Jindřich Sobota.

Tajnosti

Jak dodal, nerezový chladící přístroj existuje už rok. Vinaři jej ovšem tajili. „Zkoušeli jsme jej celou minulou sezonu, ale v Jablonci nad Nisou,“ přiznal s úsměvem Sobota s tím, že kouzlo podchlazení burčáku už znají mnozí vinaři řadu desetiletí.

„Každý, kdo chce zažít krásný večer, měl by si svůj vrchol s burčákem prožít doma. Takže pokud si lidé koupí podchlazený burčák, mohou si sami počkat na burčákový vrchol, na nějž mnozí vinaři čekají až do rána ve sklepech,“ poradil a podotkl, že pak si může každý burčák vychutnat podle toho, jak jej má rád.

Na burčák z automatu se stojí fronty

Burčákomat chce firma postupně rozmístit asi na dvaceti místech v České republice. „Dokonce se nám stalo, že stojí vedle mlékomatu. Tam fronta nebyla, u nás obrovská,“ podotkl s radostí Sobota.

Burčákomaty však budou nejspíše v provozu jen asi dva měsíce v roce, kdy do nich vinaři budou dodávat jednotlivé odrůdy. Sobota však nevyloučil, že by bylo možné načepovat si mošt časem třeba i na Vánoce.


Zdroj: Denik.cz, 12. 9. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 08:35