Agris.cz - agrární portál

Zákazníci: Proč máme kupovat maso z divného auta?

13. 9. 2010 | Denik.cz

Pepíčkovo řeznictví a uzenářství vozí maso zákazníkům v obyčejné dodávce. Zboží není uvnitř skladované při správné teplotě, prodavač navíc odmítá vydat účtenku.

Pojízdné prodejny s potravinami zpříjemňují život lidem v obcích, kde chybějí kamenné obchody. Do brněnských městských částí a okolních obcí vozí maso Pepíčkovo řeznictví a uzenářství. Místo auta s chladírenskými boxy tam zastavuje obyčejná dodávka. Balíčkované maso převáží v přepravkách, na štítcích s cenou chybí údaj o udržované teplotě. Prodejce nevydává a dokonce odmítá vydat účtenku.

„Prodejce musí maso správně uchovávat, přičemž klíčová je teplota skladování,“ zdůraznila mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Martina Šmídtová. Dodala, že pokud někdo prodává maso, které není uloženo v chladicím zařízení, hrozí mu ve správním řízení vysoká pokuta.

Chybí chladicí zařízení

Dodávka z Pepíčkova řeznictví a uzenářství přijíždí každý týden například na sever Brna do městských částí Jehnice a Ořešín, sousedního Vranova i Lelekovic. Zajíždí rovněž do Žatčan, Rajhradu, Telnice nebo Újezdu u Brna. Na návsi řidič otevře zadní dveře dodávky a zákazníkům klade do rukou balíčky masa. Vepřové, hovězí, kuřecí, slaninu, klobásy, jitrnice nebo i sádlo a škvarky.

Pohled do vnitřku dodávky, v níž prodejce maso převáží, zákazníkům naznačí, že něco není v pořádku. I v létě, kdy teploty uvnitř auta přesahují třicet stupňů Celsia, chybí v dodávce chladicí zařízení. Prodejce přitom musí bezpodmínečně zajistit, aby potraviny byly uchovávané v souladu s předpisy.

Prodej zboží z dodávky se nelíbí zákazníkům ani místním podnikatelům. „Než bych kupovala maso z dodávky, o kterém nevím, kdy bylo balené, zajedu si raději do hypermarketu pro čerstvé,“ konstatovala například Božena Jiroutová z brněnských Jehnic.

Majitel malé prodejny s potravinami k tomu dodal: „V obchodě nám hygiena kontroluje pečlivě úplně všechno. Musíme pořizovat drahé chladicí vitríny nebo mrazáky. Pak přijede takovýhle prodejce v autě a pro něho nic neplatí,“ stěžoval si podnikatel, který si nepřál uvést jméno. Redakce je zná.

Majitel se brání

Skutečnost, že dodávka neodpovídá povolenému způsobu prodeje, potvrdil i Josef Velecký z brněnské Krajské veterinární správy. „Dodávka musí odpovídat nařízení Evropské rady a parlamentu. Podmínkou je skladovací část, ve které má maso zůstat uložené ve správné teplotě. U vepřového a hovězího masa je to sedm stupňů, u drůbežího čtyři stupně Celsia,“ informoval Velecký. Při porušení může prodejce dostat až půlmilionovou pokutu.Majitel Pepíčkova řeznictví a uzenářství Josef Vašák tvrdí, že dodávku má schválenou krajskou veterinární správou. „Mám v ní vyplastované chladicí zařízení,“ upozornil Vašák.

Jeho zaměstnanec, řidič a prodavač v jedné osobě si neláme hlavu ani s vydáním účtenky. „Nedávám, ani nemám,“ tvrdí prodavač po žádosti o účetní doklad o zaplacení sto osmdesáti čtyř korun za vepřové maso.

Prodejce ale musí zákazníkovi vydat doklad o zakoupeném výrobku se všemi náležitostmi. „Pokud jej nevydá, je to porušení zákona, což podléhá správnímu řízení,“ upozornil na povinnost dodržovat zákon mluvčí České obchodní inspekce Tomáš Vozáb. Dodal, že také inspektoři této instituce mohou při kontrole přímo na místě uložit prodávajícímu pokutu až do pěti tisíc korun.

Vašák tuto chybu omlouvá zapomnětlivostí prodavače. „Pravděpodobně si bločky zapomněl. To by se samozřejmě stávat nemělo,“ přiznal nakonec chybu podnikatel. Případem už se po upozornění Deníku Rovnost zabývá krajská veterinární správa.


Zdroj: Denik.cz, 13. 9. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 23:56