Agris.cz - agrární portál

USA: ministerstvo podpoří školní zahrady a vzdělávání o zdravém stravování

13. 9. 2010 | bio-info.cz

Americký ministr zemědělství Tom Vilsack v srpnu oznámil, že jeho úřad spustil pilotní program s názvem People's Garden School Pilot Program (dá se přeložit jako „Školní zahrady pro veřejnost“). Program bude podporovat vytvoření a provoz školních zahrad v chudinských čtvrtích, vzdělávat studenty o zemědělství a zdravém stravování.

Program má rozpočet 1 milion dolarů (téměř 20 milionů Kč). Program bude moci být uskutečněn až v pěti amerických státech. Do programu se mohou zapojit školy, ve kterých alespoň 50 procent všech studentů splňuje požadavky na školní obědy zdarma nebo za sníženou cenu, tedy převážně ve školách navštěvovaných chudšími Američany.

„Veřejné zahrady a zemědělské programy řízené vlastními komunitami mají skvělý potenciál vzdělat naše děti na místní úrovni o tom, jak potraviny vznikají a jak důležité je zdravé stravování,“ komentoval toto rozhodnutí Vilsack. „Děti se dozví, odkud pochází jídlo, které konzumují, ochutnají čerstvé potraviny. Pro své blízké budou připravovat ovoce a zeleninu, kterou sami pomáhaly vypěstovat. To vše jsou zážitky, které mohou změnit jejich život. Všichni na ministerstvu jsme pyšní, že můžeme tento program nabízet.“

Program je součástí dalších iniciativ ministerstva zemědělství, které mají za cíl usnadnit dětem přístup k výživnějším a bezpečnějším potravinám. Tato iniciativa má totiž také pozitivně ovlivnit zdravější stravování všech Američanů. Plodiny, vypěstované na školních zahradách, mohou být použity pro přípravu školních obědů, rodinami studentů, v domovech pro seniory a v potravinových bankách pro chudé.

Pilotní program by měl identifikovat modely úspěšných školních iniciativ a následně umožnit jejich replikaci.

Výživový program ministerstva zemědělství je jednou z hlavních priorit administrativy prezidenta Obamy. Kongres nedávno schválil Child Nutrition Act (Zákon o výživě dětí), který dává prostředky na řadu programů pro americké školáky a měl by napomoci ke zlepšení stravování dětí. Program má na dalších deset let rozpočet 4,5 miliardy dolarů. Pro více než 32 milionů dětí zajišťuje každý den snídaně a obědy ve školách a tím vytváří určitou podpůrnou síť proti hladovění.

Do boje proti dětské obezitě a za zlepšení kvality stravování amerických dětí se také pustila první dáma Michelle Obama svojí kampaní „Let's Move!“ (Hýbejme se), www.LetsMove.gov.


Zdroj: bio-info.cz, 13. 9. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 20:02