Agris.cz - agrární portál

Změna v boji s kůrovcem na Šumavě

13. 9. 2010 | Haló noviny

Ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS) podpoří zásadní změnu koncepce v boji proti kůrovci, kterou požaduje většina starostů obcí ležících uvnitř nebo na okraji Národního parku Šumava (NPŠ) a Plzeňský a Jihočeský kraj. Uvedl to při své sobotní návštěvě Šumavy.

Drobil prý do konce roku spolu s kraji a obcemi připraví návrh zákona o šumavském parku. »Koncepce se musí kompletně změnit. Za chvíli by se skutečně mohlo stát, že národní park bude mrtvou zónou, a to já nehodlám připustit,« prohlásil Drobil.

Šumavský park je v současné době rozdělen na tři zóny dělené podle formy ochrany přírody a hospodaření. V první bezzásahové platí nejpřísnější režim ochrany, lesníci tam nehospodaří a napadené stromy po vichřici nebo kůrovci nechávají ležet. Podle vládního nařízení má první zóna tvořit jen 13 procent plochy, ale za exministra životního prostředí Martina Bursíka a po orkánu Kyrill v lednu 2007 se podle starostů i krajů rozšířila až na nynějších zhruba 30 procent. To chce Drobil změnit. Podle něj zákon o ochraně přírody a krajiny pojem »bezzásahová zóna« nezná. Kácet se tedy bude všude, kde to bude potřeba.


Zdroj: Haló noviny, 13. 9. 2010





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 18:58